27 Mart 2020 Cuma

“Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği sayılar buzdağının görünen kısmı”

Türk Tabipler Birliği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük açıkladığı koronavirüs salgınına ilişkin sayıların ‘buzdağının görünen kısmı’ olduğunu belirtti. Vakaların bakanlığın resmi web adresinden cinsiyet, yaş ve şehirlerine göre açıklanmasını istedi.

BOLD – Türkiye’de Perşembe gecesi itibarıyla koronavirüse (Kovid-19) bağlı can kaybının 75’e, vaka sayısının da 3 bin 629’a ulaştığı açıklandı. Dünya geneli ise vaka sayısı yarım milyonu, ölümler 23 bini aştı.

TWEETLERLE DEĞİL RESMİ SİTEDEN TAM SAYILARI ÖĞRENELİM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki değişime ilişkin verileri sosyal medya hesabından günlük ilan ediyor. Ancak uzmanların bu aşamada itirazları var.

Türkiye Tabipler Birliği (TTB) vakaların Sağlık Bakanlığı resmi web adresinden cinsiyet, yaş ve şehirlerine göre duyurulmasını talep etti.

TTB, “Testi pozitif hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız klinik ve radyolojik Kovid-19 ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir” dedi.

HASTALIKLA UYUMLU KİŞİ SAYISI POZİTİF SONUÇLARDAN FAZLA

Bulguları hastalıkla uyumlu ve tedavi gören kişi sayısının testi pozitiflerden kat be kat fazla olduğunu iddiasını da dillendirdi.

TTB’nin ilgili açıklamasında, “Salgının bilançosunu sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edebiliyoruz. Bakanlığın veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil” ifadelerine yer verildi.

UYGULANAN TEST SAYISI SON DERECE YETERSİZ

Açıklamada ayrıca şu noktalara dikkat çekildi:

– Dün açıklanan rakamlar itibarıyla şimdiye kadar uygulanan test sayısı son derece yetersizdir ve nüfusu bizimle karşılaştırılabilecek büyüklükte bir çok ülkenin neredeyse onda biri kadardır.

– Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmıdır. TTB ve sahadaki hekimlerimiz hastanelerde durumun böyle olduğunu çok yakından bilmekte ve takip etmektedir. Klinik özelikleri ve/veya görüntüleme bulguları Kovid-19 ile uyumlu hastaların çoğunda ya test sonucu henüz çıkmamıştır ya da ilk testler negatif sonuçlanmıştır.

Duyarlılığı PCR testlerine göre daha yüksek radyolojik görüntüleme tanıya yardımcı olacaktır.

DUYARLILIĞI DAHA YÜKSEK RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME KULLANILMALI

– Tanıda kullanılan PCR testlerinin duyarlılığının düşük olduğu, radyolojik görüntülemenin testlere göre çok daha duyarlı olduğu dünya deneyimlerinden çok iyi bilinmektedir. Kişilerin test sonucundan bağımsız, aksi kanıtlanıncaya kadar hasta kabul edilmesi 2 sebeple önemlidir:

TEDBİR SEVİYESİNİN AYARLANMASINA YARDIM EDECEK

1) Sayın Bakan’ın açıkladığı pozitif test sonuçları yanı sıra hastalara ait rakamların kamuoyuna duyurulması toplumun salgının yaygınlık ve ciddiyetini anlamasına yardımcı olacak bireylerin ve kamu idaresinin alacağı önlemlerin seviyesinin ayarlanmasına yardım edecektir.

2) Testi pozitif çıkanlar gibi bu hastaların da kendilerinin ve yakın temasta oldukları sosyal çevrelerinin izolasyonu için gerekli önlemlerin bir an önce devreye alınmasını sağlayacaktır.

KHK’lı sağlık çalışanları dönmek istiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder