7 Ağustos 2019 Çarşamba

Kaz Dağları, Matrix ya da ‘Gerçeğin Çölü’

Sinema dünyasında devrim niteliğinde bir film olan Matrix üçlemesi 20 yaşına ulaştı. Onu bu kadar iyi yapan sadece çekim teknikleri, Wachowski kardeşlerin çarpıcı yönetmenliği ya da efektleri değil. Matrix, insana dair bir film…

BOLD – Sinema tarihinde Matrix gibi her izlendiğinde yeni anlamlar kazanan çok az film vardır. Ekseni bu kadar “insan” olan çok az film var çünkü… Zaman eskise de klasikler bu yüzden genç kalıyor.

Matrix’te insanoğlunun kozmik bir varlık olarak “var oluş”una dair bir çok şey bulabilirsiniz.
Ajan Smith’in Morpheus’u sorgulama sahnesi mesela…

İNSAN BU DÜNYANIN KANSERİDİR

Seninle burada geçirdiğim süre içinde öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum; türlerinizi sınıflandırma fikrine kapıldığım bir günümde, aslında sizin memeli olmadığınızı anlayıverdim. Bu gezegendeki her memeli içgüdüsel olarak kendilerini çevreleyen ortamla doğal bir denge oluştururlar. Ama siz insanlar bunu yapmıyorsunuz.

Siz belirli bir alana yerleşip çoğalıyorsunuz, sonunda bütün doğal kaynaklar yok olana kadar buna devam ediyorsunuz. Hayatta kalmak için yapabileceğiniz tek şey olaraksa başka bir alana yayılmak kalıyor.

Bu gezegende aynı yöntemi kullanan bir başka organizma daha var. Ne olduğunu biliyor musun? Virüs… İnsan türü bir hastalık, bu gezegende bir kansersiniz, bir tür salgın ve biz de tedaviyiz.

GERÇEĞİN ÇÖLÜNE HOŞ GELDİNİZ

Ajan Smith’i dinledikten sonra yukarıdaki fotoğrafa iyi bakın. Biri Kaz Dağlarındaki ağaç katliamını gösteriyor. Değerli olduğuna insanın karar verdiği “altın” uğruna… Diğeri Matrix’in kurgusal (?) kıyametinden bir kare… Sizce bu hale gelmemize kaç adım kaldı? Buna dur demezsek, daha doğrusu kendimize, açgözlülüğümüze, hırsımıza, aptalca arzularımıza dur demezsek bu kıyamet kaçınılmaz.

Bir Neo gelmeyecek bizi kurtarmaya… Gelse de filmdeki gibi küresel kıyametin koptuğu bir dünyada nasıl yaşayabileceğimizi gösterecek, hepsi o.

Gördüklerimizi çocuklarımızın torunlarımızın da görebilmesi için ‘insan’a dur demenin zamanı gelmedi mi?

Netflix’ten sevilen diziye iptal kararı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder