16 Ekim 2020 Cuma

AKP ve MHP’den meslek odaları için ‘paralel’ yapılanma

AKP ve MHP’nin ‘çoklu baro’ değişikliği ile baroları bölmesinin ardından meslek odaları için de benzer bir yasal düzenleme hazırlığında olduğu belirtildi. Değişiklik yasalaşırsa bir şehirde, birden fazla meslek odası kurulabilecek.

BOLD -Devlet Bahçeli’nin Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan sözleri ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu haftaki grup toplantısında verdiği talimatla, meslek örgütlerine yönelik düzenlemenin çalışmalarına başlandı.

Birgün’ün haberine göre, çalışma kapsamında ‘çoklu baro’ düzenlemesi emsal alınacak. Anayasa Mahkemesi’nin çoklu baro yasasını iptal etmemesinin de bu konudaki en önemli dayanak olacağı ifade ediliyor.

Türkiye’de 30’a yakın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin öncelikle çerçeve bir yasa oluşturulacağı, tüm kuruluşların bir çatı yasa altında toplanmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda , her kuruluş için ayrı yasa çıkarılacağı belirtiliyor.

ANKARA VE İSTANBUL’DAKİ ODALARIN DELEGE SAYISI DEĞİŞECEK

Düzenleme sonrası bir ilde, birden fazla meslek odası kurulabilecek. Burada odaların üye sayısı göz önüne alınacak. Çoklu odaların merkez teşkilatından temsil oranları da yapılacak çalışma ile düzenlenecek. Özellikle İstanbul, Ankara gibi üye sayısı fazla olan odaların delege sayısı yeniden yapılandırılacak. Kurulan odalar üye sayıları oranında meslek odasının merkez birliğinde temsil edecek. Bu odaların genel kurulunda belirlenen delegeler, meslek odasının merkez yönetiminin oluşturulmasında söz sahibi olacak. Mevcut odaların gerçekleştirmiş olduğu, meslekle ilgili işlemler de yeni kurulacak odalar tarafından yürütülebilecek.

TÜRK İFADESİ KALDIRILACAK

Ayrıca, meslek kuruluşlarının isminin başındaki ‘Türk’ ifadesinin de artık kullanılmaması öngörülüyor. AKP’nin düzenlemeyi aralık ayının sonuna kadar sürecek olan bütçe maratonundan sonra Meclis’e sunması bekleniyor.

MHP Anayasa Mahkemesi için düğmeye bastı: 3 hedef var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder