14 Ekim 2020 Çarşamba

Üniversitelerin kaybettiği yazma eserleri Sayıştay ortaya çıkardı

Sayıştay, yaptığı denetimlerde üniversitelerde bulunan yazma eserlerin kaybolduğunu belirledi. Yapılan denetimlerde birçok eserin kayıtsız ve bakımsızlıktan dolayı yıpranmış olduğu tespit edildi. 

BOLD – Sayıştay’ın üniversiteler ilgili denetim raporlarında, Ankara Üniversitesi’nde 440 yazma eserin kayıp olduğu, Mimar Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzesi’nde ise 404 eserin bulunamadığı açıklandı. Denetimlerde sanatsal değeri yüksek olan Atatürk tablosunun ambalajsız saklandığı, 6 metrekare boyutundaki dokuma halı yün Türk Bayrağının ise böcekler nedeniyle zarar gördüğü tespit edildi.

210 TABLO ENVANTERE ALINMADI

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre 1897’de yapılan Hükumet Konağı, 1938’de tamamlanan Sümerbank binası ve Başbakanlık Makamı olarak kullanılan içinde Atatürk’ün çalışma odasının da bulunduğu Ankara Valiliği’nin eski binası Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi‘ne devredildi. Taşınma sırasında tarihi, kültürel ve sanatsal değeri olan 210 adet tablo envantere alınmadı. Binalardaki çalışma masası, etajer, soyunma dolabı, ahşap ayaklı konsol ve ayna, 2 mermer konsol ve ayna, 10 avize ve 4 kaideli mermer Atatürk büstünün envanter kaydı da bulunmuyor.

DEĞERLİ ESERLER ÖZENSİZ KORUNUYOR

Rapora göre tablolar, madeni eşyalar, plaket ve madalyalar ile sanat ve tarihi değeri olan taşınırlar iki depoda bulunuyor. Bu tabloların da boya ve derilerinin kuruduğu, objelerin karton kutular içine veya açıkta sarılmadan konulduğu, tarihi porselenlerin bazılarının kırıldığı, 6 metrekare boyutundaki dokuma halı yün Türk Bayrağının da böcekler nedeniyle zarar gördüğü belirlendi. Denetçiler Osmanlıca mühürlerin, kitap ve katalogların açıkta olduğunu da belirledi.

Hollanda’dan skandal karar: Hastalığının tedavisi olmayan çocuklar öldürülebilecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder