13 Ekim 2020 Salı

İdarecilerin memurları kamerayla izlemesine mahkeme “dur” dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay’ın kararına karşın kamuda idarecilerin çalışanları kamera ile izleme ısrarı sürüyor. Ağrı’da yaşanan ve valiliğin onay verdiği kameralı izlemeye Erzurum 1. İdare Mahkemesi engel oldu.  

BOLD – Danıştay’ın kararına karşın kamuda idareciler kamera koyup emekçileri izlemekten bir türlü vazgeçmiyor. Çalışanları huzursuz eden ve mobbing boyutlarına varan kameralı takibe valiliklerin de izin vermesi dikkat çekti.

VALİLİK KAMERA SİSTEMİNİN KALDIRILMASI TALEBİNİ REDDETTİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Ağrı Nüfus Vatandaşlık İl Müdürlüğü’nde görev yapan personelin izlenmesi için kamera kayıt sistemi kuruldu. Çalışanlar tepki gösterdi. Ancak bir sonuç alamadı. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, “İl nüfus müdürünün makam odasından taciz boyutuna varan şekilde personeli izlediği ve personele bu doğrultuda psikolojik baskı yapıldığı” yönünde sendikaya yapılan şikâyetler üzerine önce Ağrı Valiliği’ne başvurdu. Ancak valilik kamera kayıt sisteminin kaldırılması istemini reddetti.

OY BİRLİĞİ İLE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ

Sendika dava açtı. Erzurum 1. İdare Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da dikkat çekti. Uygulamanın sınırlarını, usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağının bulunmadığına işaret eden mahkeme, toplanan görüntülerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına yönelik bir güvencenin olmadığını da vurguladı.  Danıştay’ın da bu yönde kararı bulunduğuna dikkat çeken ve “Kamera takip sisteminin kurulmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği ve bu haliyle temel haklar ve anayasal ilkelerle bağdaşmaması nedeniyle, hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmaktadır” diyen mahkeme, oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şehir hastaneleri 8 ayda 17 devlet hastanesi yuttu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder