15 Ekim 2020 Perşembe

Grevleri yasaklanan işçilerden iktidara isyan

Soda işçilerinin grev kararı, milli güvenliği ve sağlığı bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklanmıştı. Bir türlü greve çıkamayan işçiler ise “yasak hükümet politikası haline geldi” diyerek iktidarı eleştirdi.

BOLD – Toplu sözleşmeden sonuç alamayan soda işçileri zor günler yaşıyor. İşçiler işverenle anlaşamadılar. Fabrika faaliyetlerini durdurarak 550 işçiyi zorla süresiz ve ücretsiz izne çıkardı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi işçiler grev haklarını da Cumhurbaşkanının yasaklaması sebebiyle kullanamıyorlar.

Mersin’in Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi Anonim Şirketine ait fabrikada çalışan işçiler ile şirket yetkilileri arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Fabrikada çalışan işçiler adına işveren ile TİS görüşmeleri yürüten Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi, görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine 9 Ekim tarihinde grev kararı aldı. Grev, bir gün kala Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden yasaklandı.

GREVLERİ MİLLİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE YASAKLANDI

TİS görüşmelerinde sonuç alamayan işveren ise bünyesinde bulunan Soda Sanayi, Şişecam Kromsan ve Tuz İşletmesi fabrikalarını durdurarak çalıştırdığı 550 işçiyi zorla süresiz ücretsiz izne çıkardı. Şirket yetkilileri, ayrıca fabrikalarda çalışan işçileri zorla yıllık izine ayırdı.

Grev haklarını bir türlü kullanamayan ve haklarını arayamayan işçiler ise grev yasaklarının hükümetin olağan bir politikası haline geldiğini söyleyerek tepki gösteriyorlar.  Ajansı’na konuşan işçilerden Sedat Mızrak (47), işçiler ile iş veren arasında 2 yılda bir TİS görüşmelerinin olduğunu hatırlatarak, 2018 yılında yapılan görüşmelerde de aynı sorunla karşılaştıklarını anımsattı. Çalıştıkları fabrikanın kimyasal ürün olmasından kaynaklı olarak 6 gün çalışıp 2 gün izinli sayıldıklarını vurgulayan Mızrak, işverenin bu 2 günlük dinlenme süresini bir güne düşürmeyi dayattığını söyledi. Fabrikada 4 vardiya ile çalıştıklarını anlatan Mızrak, dinlenme süresinin 1 güne düşürülmesi durumunda işçi fazlalığının doğacağını ve 90 arkadaşlarının işsiz kalacağına dikkati çekti.

Şu ana kadar 16-17 grevlerinin ertelendiğini belirten Mızrak, mücadelelerinin devam edeceğini belirtti. İşçilerden Mehmet Goncagül (46) ise, “Daha insanca koşullarda çalışmak ve hakkettiğimiz ücreti almak istiyoruz” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder