17 Ekim 2020 Cumartesi

BM 13 yıl sonra İran’ın silah yasağını kaldırdı

İran Dışişleri Bakanlığı dikkat çeken bir gelişmeyi dünyaya duyurdu. Açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler 2007’den bu yana İran’a yönelik uyguladığı silah yasağını kaldırdı. Bugünden itibaren İran, her türlü konvansiyonel silahı alıp satabilecek.

BOLD – İran Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler tarafından 2007’den beri uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını duyurdu. 13 yıldır devam eden silah ambargosunun kalkmasıyla birlikte İran’ın önündeki silah alım ve satımına yönelik yasaklar da bitmiş oldu. Bugünden itibaren Tahran yönetimi her türlü konvansiyonel silah alım ve satımını kısıtlama olmaksızın yapabilecek.

İRAN’IN SİLAH AMBARGOSU KALKTI

Yasak, Tahran’ın 2015’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca başlamıştı. Yasağın kalkmasıyla bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağının da kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, “ABD rejiminin çabalarına meydan okuyarak 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını ve nükleer anlaşmayı koruyan uluslararası toplum için önemli bir gündür” ifadelerine yer verildi. Ayrıca “İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçları doğrultusunda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetleri doğrultusunda savunma silahlarını ihraç edebilir” denildi.

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak çekilmiş, Ağustos 2018 itibarıyla İran’a yönelik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. İran ise ABD’nin yaptırımlarına karşılık anlaşmadaki taahhütlerini geçen yıl kademeli olarak durdurmuştu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder