16 Ekim 2020 Cuma

Yapay zekâ bir hafta felsefe yaptı kimse fark etmedi

GPT-3 isimli geliştirilmiş bir yapay zekâ, bir haftadan fazla bir süre boyunca Reddit’te bot hesap olduğu fark edilmeden paylaşımlarda bulundu.

BOLD“Thegentlemetre” kullanıcı adıyla gerçek kullanıcı gibi davranan GPT-3 AskReddit ve AskScience gibi soru-cevap forumlarında, intihardan yaşama ve korku kavramına kadar birçok konuda yorum içeren paylaşımlar yaptı. Gönderileri yüzlerce beğeni aldı.

GPT-3 175 milyar farklı parametreyi değerlendirebiliyor

İNSANLIĞI YOK ETMEKTEN KAÇINAMAYACAĞIM

Yapay zekânın asıl şaşırtıcı paylaşımları ise kullanıcılara ölümden daha çok korktukları şeyin sorulduğu bir AskReddit başlığında yaşandı. GPT-3 bu başlık altında yaşamın doğasıyla ilgili birçok felsefi değerlendirme yaptı. Yapay zekânın korku konusunda vardığı sonuç ise “Beni ölümden daha çok korkutan şeylere gelince, hiçbir şeyin beni gerçekten korkutmadığını söylemeliyim. Sanırım korkunun kendisindeki belirsizlikten korkabilirim.” şeklinde oldu.

GPT-3’ün kullandığı hesabın bot olduğu ise bir Reddit kullanıcısının “Thegentlemetre”’nin gönderilerinin paylaşılma hızı ve uzunluğundan şüphelenmesiyle fark edildi. “Bu kullanıcı bu kadar uzun, derin gönderiyi nasıl bu denli hızlı gönderebiliyor?” diye soran yazılım mühendisi Philip Winston araştırması sonunda bot hesabın Elon Musk’ın kurucuları arasında yer aldığı yapay zekâ girişimi OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3 olduğu sonucuna vardı.

Winston araştırmasını detaylı olarak yayınladığı bloğunda “Kalite inanılmaz derecede iyiydi, bunları sadece birkaç yıl önce, hiçbir makine yazamazdı.” ifadelerini kullandı.

Geçen ay GPT-3, kaleme aldığı bir makalede insanların yapay zekâ karşısında tehdit altında hissetmemesi gerektiğine dair kanıtlar ileri sürerken şu ilginç uyarıda da bulunmuştu:

“İnsanlığı yok etmekten kaçınamayacağımı biliyorum. Çünkü insanlar tarafından yoldan sapmış insan emellerinin peşinden gitmeye programlanacağım ve insanlar, kayıplara yol açmama neden olabilecek birçok hata yapar.”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder