4 Mayıs 2021 Salı

AİHM’den oy birliğiyle 17-25 Aralık kararı: Yayın yasağı getirilemez

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’yi ifade özgürlüğü konusunda mahkum etti. Mahkeme oy birliği ile aldığı kararda 17-25 Aralık soruşturmalarına yayın yasağı getirilemeyeceğine hükmetti.

BOLD – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), oybirliği ile verdiği kararda 17-25 Aralık soruşturmalarına yayın yasağı getirilemeyeceğine hükmetti.

AİHM’deki dava, 17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul polisi tarafından düzenlenen operasyonun ardından dört eski bakana (Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan) karşı yolsuzluk iddiaları konusunda parlamento soruşturmasına ilişkin bilgilerin herhangi bir ortamda yayınlanmasına karşı mahkeme tarafından alınan ihtiyati tedbir kararı hakkında açılmıştı.

Bu konuda Bilgi Üniversitesi Hukuk Profesörü Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Hukuk Profesörü Asistanı Kerem Altıparmak ve Gazeteci Fatma Banu Güven konuyu önce Anayasa Mahkemesi’ne taşıdılar ancak sonuç alamadılar.

Anayasa Mahkemesi davacıların konunun direk muhatabı ve zarar gören tarafı olmadığını ileri sürdü. Bunun üzerine AİHM’de dava açıldı.

“HABER YAPMAK VE KAMUOYUNA DUYURMAK GAZETECİNİN GÖREVİ”

AİHM, oy birliği ile aldığı kararda bu konuları haber yapmak ve kamuoyuna duyurmanın gazetecinin görevi olduğunu belirtti ve gazeteci Banu Güven’in haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade hürriyetine ilişkin 10. maddesi temel gösterilerek açılan davada çıkarılan ihtiyati tedbirin bilgi ve fikri ifade özgürlüğünün haksız ihlali olduğuna da yine oy birliği ile karar verildi.

Ancak AİHM Akdeniz ve Altıparmak’ın Güven ile aynı statüde olmadığını bu nedenle bireysel olarak haklarının ihlal edilmemiş olduğunu belirterek çoğunluk kararı ile onların başvurularını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı: Türkiye, 2020’de en çok gazetecinin tutuklu bulunduğu üç ülkeden biri

AİHM’den oy birliğiyle 17-25 Aralık kararı: Yayın yasağı getirilemez yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder