5 Mayıs 2021 Çarşamba

Bir yıl cezaevinde tutulan Muaz bebek için kampanya başlatıldı

60 günlükken annesiyle birlikte hapse atılan ve 1 yıl cezaevinde kalan Muaz Bahadır’ın göz sağlığına kavuşabilmesi yardım kampanyası başlatıldı.

SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD ÖZEL

Annesi Nurhan Erdal Bahadır ile birlikte 13 ay Tarsus 2 Nolu T Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde yaşayan Muaz bebek doğduğundan beri sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Muaz bebek, 4 Ekim 2018’de dünyaya geldiğinde Aort Koarktasyonu adlı kalp hastasıydı. Bir hafta kuvözde kaldı. 7 Aralık 2018’de annesi tutuklanınca o da hapiste yaşamaya mecbur bırakıldı. Daha sütten kesilmemişti, çok küçüktü.

Cezaevlerindeki en önemli sorunlarından biri sağlık hizmetlerine çok geç ulaşılması. Dilekçelere haftalarca bazen aylarca cevap verilmiyor. Zaten kalp hastası olan Muaz’ın sağlık kontrolleri de cezaevindeyken aksatıldı. İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 17 Ocak 2019 tarihinde verdiği randevuya gidemediler.

Bu süre içinde gözlerindeki kayma daha da ilerledi. İlaçları ve gözlüğü gecikmeli teslim edildi. Her şeye alerjisi olduğu için annesi süt ve süt ürünlerini bile yiyemedi. Muaz, yetişkinler için hazırlanan yemeklerle beslenmek zorunda kaldı. Emeklemeyi, yürümeyi beton zeminde öğrendi. 18 kişilik koğuşta hasta oğluyla ilgilenen, kendisinin de bel fıtığı olan Nurhan Erdal Bahadır bu süreçte sinir krizi geçirdi.

“DOKTOR HAYRETLE DİNLEDİ, İNANAMADI”

Cemaat soruşturmaları kapsamında 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Nurhan Erdal Bahadır, Yargıtay kararı bozduğu için 31 Aralık 2019’da tahliye edildi. Ancak o bir yıllık süreç özellikle Muaz’ın üzerine büyük bir etki bıraktı. Uzun bir süre toprağa, çimlere basamayan Muaz, hapisteyken elleri kolları zorla tutularak, jandarmalarla eşliğinde muayene olduğu için yaşadığı travmayı atlatamadı. Muaz’ın babası Levent Bahadır, oğlunun Yunanistan’daki doktoruyla aralarında geçen bir konuşmayı şöyle anlatıyor:

“Doktor bir gün, ‘Bu çocukta bir şey var. Muayene etmemi istemiyor, bakamıyorum. Bir stresin kaynağı var, nedir?’ diye sordu. Annesiyle birlikte cezaevinde kaldığını söyledik. Göz muayenesinde, doktor randevularına bir daha gitme lüksünün olmadığını ve o anda bakılması gerektiğini, çaresizce annenin askerlerle birlikte kolundan, bacağından tutmak suretiyle gözüne bakmak için yoğun çaba sarf edildiğini, bundan dolayı bu travmayı yaşadığını söyledik. Kadın doktor hayretle dinledi, dinledikten sonra ellerinin göğsüne kavuşturdu. Gözleri nemlendi ve ayakta durmakta, o anda zorlandı.”

Annesi ve babasıyla birlikte 7 aydır Yunanistan’da yaşayan 2,5 yaşındaki Muaz bebek, göz pınarlarında tıkanma olduğu için 27 Mayıs’ta ameliyat edilecek. Levent Bahadır, Muaz’ın yaşadıklarını öğrenince doktorun ameliyat ücretinde indirim yaptığını ancak tedavisi için 2 bin 500 euronun daha gerekli olduğunu söylüyor. Destek olmak isteyenler Embrace Relief işbirliğinde başlatılan yardım kampanyasına bir linke tıklayarak ulaşabilir ve Muaz’ın tedavisine katkıda bulunabilir.

Muaz bebek 1. doğum gününü 4 Ekim 2019’da cezaevinde kutladı.

Kalp hastası Muaz bebek 6 aydır hapiste

Bir yıl cezaevinde tutulan Muaz bebek için kampanya başlatıldı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder