8 Mayıs 2021 Cumartesi

Çin, Türkiye’ye neden aşı göndermiyor?

Gazeteci Murat Yetkin, Çin Büyükelçiliği yetkililerinin Türkiye’ye aşı sevkiyatının siyasi nedenlerle durdurulduğu iddialarını yalanladığını yazdı. Yetkin, Çin’in aşı sevkiyatının kendi vatandaşlarını yoğun aşıladıkları için yavaşladığını savundu.

BOLD – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mayıs sonuna kadar Çin’den 100 milyon doz Kovid-19 aşısı geleceğini açıkladı. Ancak Çin’in Türkiye’ye gönderdiği aşı sayısı 26 milyonda kaldı. Mayıs sonuna kadar 74 milyon doz aşının gelmesi zor görünüyor.

Çin’in Türkiye’ye gönderdiği aşıları durdurmasını masaya yatıran gazeteci Murat Yetkin, “Çin Büyükelçilik kaynaklarına aşı teslimatının siyasi nedenlerle, örneğin TBMM’de onay bekleyen ve Türkiye’deki Çin vatandaşı Uygur Türkleriyle bağı kurulan “Suçluların Karşılıklı İadesi” anlaşması nedeniyle mi durduğunu da sorduk” diye yazdı.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ ÇİN ZULMÜNÜ GÖRMÜYOR

Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine dair kampanyaların Türkiye’de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından yürütüldüğünü kaydeden Yetkin, “Ama çoğu muhalefet partisinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti hükümetinin müttefiki MHP lideri devlet Bahçeli’nin de bu konuda fren koyduğu biliniyor” ifadelerini kullandı.

AŞI TESLİMATININ YAVAŞLAMASINDA ETKİSİ YOK

Çinli kaynakların cevabını da aktaran Yetkin, “Aşı teslimatının yavaşlamasıyla bu konunun, hiçbir siyasi konunun herhangi bir ilgisi yok. Türkiye ile ilişkilerimizde siyasi bir sorun yok” dediklerini aktardı. Yetkin, Çinli yetkililerin aşı teslimatının Mart sonundan bu yana durmasının nedenini Çin vatandaşlarının yoğun aşılanmasına bağladığını kaydetti.

ÇİN EN ÇOK AŞIYI TÜRKİYE’YE SATMIŞ

Çin’in toplam aşı ihracatının ki 100 milyon doz olduğu bilgisini veren Yetkin, Türkiye’nin, Çin’den aşı ithal eden ülkeler listesinde ilk sırada bulunduğunu kaydetti.

AKP’den “çılgın hırsız”lı salgın kampanyası

Çin, Türkiye’ye neden aşı göndermiyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder