7 Mayıs 2021 Cuma

Saray’dan yeni sansür kumpası

Türkiye İstatistik Kurumu, halkın enflasyonunu açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu hakkında suç duyurusunda bulundu. Amaç, çarşı pazardaki zamların gizlenerek gerçek enflasyonunu açıklanmasını engellemek. Böylece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TÜİK enflasyonu düşürecek, Merkez Bankası da faizleri indirecek.

BOLD ANALİZ  – Vatandaşlar ve birçok ekonomi kurumu, her ay halkın enflasyonu açıklayan ENAG’ın verilerine güveniyordu. TÜİK 2020 yıl sonu enflasyonunu yüzde 14,60 olarak açıklarken, ENAG oranı yüzde 36,72 bulmuştu.

TÜİK’İN RAKAMLARINA GÜVEN YOK

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın talebi doğrultusunda işsizlik ve enflasyon rakamları açıklayan TÜİK’in verilerine güven kalmadı. Bunun üzerine ekonomistlerden oluşan bir gurup Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor. Pazar ve marketteki gerçek zamları ortaya koyan ENAG verileri TÜİK’in çarpıtmalarını her ay gözler önüne seriyor.

REUTERS BİLE ENAG’A İTİBAR EDİYOR

ENAG’ın verilerine “Reuters bile itibar ediyor” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Tarihte ilk defa TÜİK, bu grup (Enflasyon Araştırma Grubu-ENAG) ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu grubun amacı TÜİK’i itibarsızlaştırmak” savunmasında bulundu.

AMAÇ GERÇEKLERİ GİZLEMEK

Suç duyurusuyla, ENAG’ın’, Merkez Bankası, TÜİK ve IMF verileri kullanılarak Türkiye’deki gerçek enflasyon rakamlarını açıklamasının önüne geçilecek. Prof. Dr. Veysel Ulusoy başkanlığında 13 kişilik iktisat ve ekonomi uzmanlarının hesapladığı tüketici enflasyonunun vatandaşa duyurulması yasaklanacak.

TÜİK ENFLASYONU DÜŞÜRECEK, MERKEZ DE FAİZİ

ENAG’ın enflasyon rakamlarını duyurmasının önlenmesiyle TÜİK, enflasyonu düşürecek. Enflasyon yüzde 15’in altına indirildikten sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da faizleri önce yüzde 17’ye daha sonra yüzde 16’ya çekecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Türkiye’de ‘kağıt üzerinde’ düşük enflasyon düşük faiz dönemine geçilecek.

Saray’dan yeni sansür kumpası yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder