4 Mayıs 2021 Salı

MHP’nin anayasa taslağında Saray’a sınırlama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin hazırladığı yeni anayasa taslağını tanıttı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdi belirlenmeyen başkan yardımcısı sayısı MHP’nin taslağında iki olarak yer aldı. MHP’nin kapatmak istediği Anayasa Mahkemesinin taslakta olması dikkat çekti.

BOLD – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir basın toplantısı düzenleyerek partisi tarafından hazırlanan yeni Anayasa taslağını tanıttı. “100 maddelik anayasa önerimizin hazırlığı tamamlandı” ifadelerini kullanan Bahçeli, “Artık uzlaşmak ve yeni bir anayasa hazırlamak milli vecibedir” dedi.

İLK MADDELER KORUNUYOR

Taslağın öncelikle AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la paylaşılacağını aktaran Bahçeli, “Devletin şekli korunarak birinci maddede yer almış ve değişilemez denilmiştir. Temel hak ve ödevler düzenlenmiş, rejimi belirleyen hükümler yer almış ve temel hak ve hürriyetler genel güvenceye kavuşturulmuştur. Hakları düzenleyen tüm maddelerin sınırlama sebepleri kaldırılmıştır. Hürriyetin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşım buluşturulmuştur” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ TASLAKTA YER ALDI

Başkanlık sistemi ile ilgili de bilgi veren Bahçeli, “Üçüncü bölüm; yasama, yürütme, yargı başlıklarıyla düzenlenmiştir. Yürütme oranı başkan ve idare şeklinde iki başlıkta düzenlenmiş, kurumsal yapıya kavuşturulmuş, iki başkan yardımcısı ve başkanlık kabinesi düzenlenmiştir. Türkiye’nin üniter yapısına uygun olarak kanunilik ilkesi sağlam bir yapıya kavuşturulmuştur. İl esası korunmuştur. TBMM’nin yetkileri artırılmış, Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir. HSK yargı yüksek kurulu adıyla yeniden ele alınmış, Anayasa Mahkemesi özel bir statüde düzenlenmiştir” dedi.

BAHÇELİ: AYM’NİN KAPISINA KİLİT VURULMALI

Bahçeli, geçen ay yaptığı grup toplantısında hedef aldığı AYM’nin kapısına kilit vurulmasını istemişti. HDP’nin kapatılması ile ilgili verdiği karar nedeniyle AYM’yi eleştiren Bahçeli, “AYM adil ve hakkaniyetli bir karar vermemiştir. AYM’nin mevcut hali ile milletimizin vicdanında karşılığı yoktur. Bu mahkemenin kapısına kilit vurularak yeniden yapılandırılması demokrasi sorumluluğudur. AYM’nin bir darbe mirası olduğu ortadadır. AYM ayet hükmü değildir. AYM’nin kapatılmasıyla ilgili teklifimizi sulandırmaya çalışanları, bu görüşümüzün yalnızca bizi bağlayacağını ifade edenleri şaşkınlıkla izlediğimizi, alayının sözlerini not ettiğimizi, sırası geldiğinde önlerine koyacağımızı herkesin bilmesinde yarar olacaktır” dedi.

Bana bir çocukluk borçlusunuz!

MHP’nin anayasa taslağında Saray’a sınırlama yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder