4 Mayıs 2021 Salı

NATO’dan Avrupa ve Alaska’da Rusya’ya karşı dev tatbikat

Pentagon, ABD’nin 26 Avrupa ülkesi ile düzenlediği ve 28 bin askerin katılacağı ‘Defender Europe 21’ tatbikatının başladığını duyurdu. Tatbikatla eş zamanlı olarak ABD, Alaska’da da bir tatbikat gerçekleştirecek.

BOLD – ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Mart ayından bu yana hazırlıkları süren Defender Europe 21 tatbikatının başladığını ve haziran ayının ortalarına kadar devam edeceğini açıkladı.

Kirby, “Tatbikatta ABD, müttefikleri ve ortakları olmak üzere 26 farklı ülkeden 28 bin asker görev alacak ve doğası gereği savunma amaçlı. Saldırganlığı caydırmaya odaklanırken, kuvvetlerimizi krize yanıt vermeye ve gerekirse büyük çaplı savaş operasyonları yapmaya hazırlıyor. Tatbikat, birbiriyle bağlantılı birkaç çok uluslu tatbikatı kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Tatbikatın Arnavutluk’ta başlayacak. Defender Europe 21 tatbikatında Türkiye de yer alıyor.

ALASKA’DA EŞ ZAMANLI ABD TATBİKATI

Alaska kıyılarında Kuzey Kıyı Tatbikatı’nın da ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Hint-Pasifik Kuvvetlerince icra edileceğini duyuran Kirby, “Ortak birlikte çalışabilirliği geliştirmek ve savaşa hazırlığı artırmak için üst düzey, gerçeğe yakın bir savaş uçağı eğitimine odaklanan tatbikata, yaklaşık 15 bin asker ve 240 uçak katılıyor.” dedi.

Her iki tatbikatın da Rusya’yı rahatsız edeceği tahmin edilirken, Kirby, ABD’nin Rusya’dan farklı olarak bu tatbikatlarla ilgili şeffaf davrandığını savundu.

Rusya da geçen ay Ukrayna sınırına ve Kırım’a 100 binden fazla asker yığmış ve geniş çaplı tatbikatlar gerçekleştirmişti.

DEFENDER EUROPE 2020 TATBİKATI

Defender Europe 2020 tatbikatı, NATO’nun katılımıyla ve ABD önderliğinde geçen yıl çok uluslu bir tatbikat olarak planlandı. Geçen yıl bahar aylarında Balkanlar, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde ABD ve 17 müttefik ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan tatbikat koronavirüs pandemisi nedeniyle önce ertelendi. Ardından çok daha dar bir kapsamda yaz aylarında gerçekleştirildi.

Tatbikat, doğrudan ABD’den Avrupa’ya konuşlandırılan 20 bin asker ile 1995 yılından beri ABD merkezli kuvvetlerin Avrupa’ya en büyük konuşlandırılması olarak tanımlanıyor.

Ayrıca tatbikat soğuk savaşın sona ermesinin ardından ABD’nin NATO’ya bağlılığını ve Avrupalı müttefikleri ve ortaklarının yanında olma kararlılığını göstergesi olarak ifade ediliyor.

Almanya merkezli gerçekleştirilecek tatbikatın bir kısmı, Rusya sınırlarındaki Polonya ve Baltık ülkeleri dahil 10 ülkede yapılacak.

Irak’tan Türkiye’ye ‘sınır ötesi operasyon ve Hulusi Akar’ notası

NATO’dan Avrupa ve Alaska’da Rusya’ya karşı dev tatbikat yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder