7 Mayıs 2021 Cuma

Bloomberg: Erdoğan politika değiştiriyor, ilişkileri resetleyecek

Amerikan medya organı Bloomberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişki kurma çabalarını analiz etti. ABD Başkanı Joe Biden’in etkisiyle Erdoğan’ın politika değişikliğine gittiğine dikkat çekilerek “İlişkileri resetleyecek” ifadeleri kullanıldı.

BOLD – Türkiye’nin önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’a planlanan ziyaretle Arap dünyasına erişimini bir adım daha ileri götürmek istediği yorumu yapıldı.

“Türkiye Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerini resetlemeye çalışıyor.” denilen analizde  bu hamlenin Joe Biden’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından  yapıldığı hatırlatıldı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER NE OLACAK?

Erdoğan’ın döneminde Türkiye’nin Arap yöneticilerin tehdit olarak gördüğü Müslüman Kardeşler’in destekçisi olduğu belirtilerek “Türkiye’nin Riyad ve Abu Dabi ile ilişkileri yakınlaştırmak için Müslüman Kardeşler’e verdiği desteği azaltmayı düşünüp düşünmediği belli değil” denildi.

ERDOĞAN’IN İLİŞKİ ONARMA GİRİŞİMLERİ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan ile Türkiye ilişkilerinin bozulduğuna işaret edilerek, Suudi Arabistan’ın Türk mallarına uyguladığı boykot hatırlatıldı. Analizde, “Türk ihracatçıların verilerine göre, mart ayında Suudi Arabistan’a Türk sevkiyatlarında yüzde 90’ın üzerinde düşüş gözlemlendi. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül-Fettah El-Sisi’nin ülkenin seçilmiş İslamcı lideri Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra bozuldu. Erdoğan, geçtiğimiz aylarda ilişkileri onarmak için bir dizi girişimde bulundu. Türkiye, Mısır ile deniz sınırları üzerinde bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.” ifadeleri yer aldı.

Bloomberg: Erdoğan politika değiştiriyor, ilişkileri resetleyecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder