Elektrikte serbest tüketici limiti düşürüldü. Buna göre aylık faturası 67 lira ve üzerinde olanlar elektrik tedarikçilerini seçebilecek.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Türkiye’de elektrik piyasası, 2001 yılında çıkarılan ve 2013 yılında yenilenen Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında faaliyet gösteriyor. 2000’li yılların başından itibaren EPDK’nın kurulmasıyla sıfırdan yeni elektrik üretim yatırımları tamamen özel sektöre bırakıldı.2013 sonu itibariyle elektrik dağıtım hizmetleri tümüyle özelleştirildi.
Elektrik dağıtımının özel sektöre devredilmesiyle, ‘serbest tüketici’ kavramı gündeme geldi. Aynen cep telefonu ve internet servis sağlayıcılarında olduğu gibi tüketici artık elektrik alacağı şirketi de seçebiliyor. Elektrik kullanan bütün tüketiciler, istediği dağıtım şirketleri sözleşme yaparak, indirimli elektrik alabiliyor.
5 MİLYON ABONE MAĞDUR
Elektrikte serbest tüketici uygulaması, yaz aylarında yaşanan dövizdeki şok artışlar sebebiyle büyük oranda uygulanabilirliğini kaybetti. İndirimli elektrik kullanmak için tedarikçisini değiştiren ve bunun için sözleşme yapan yaklaşık 5 milyon abone, elektrik dağıtım şirketleri tarafından bu haklarından mahrum edildi.
Dağıtım şirketleri indirimli sözleşmeleri iptal ederek tüketiciyi hem mağdur ediyor hem de yasal hakkını kullanmasını engelliyor.Şirketler gerekçe olarak kurdaki ve uluslararası piyasalardaki petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarında yaşanan artışları gösteriyor.
Türkiye’de elektrik üretimi büyük ölçüde doğalgaza bağımlı olduğundan, gaz fiyatlarının dış piyasalardaki artışı da maliyetleri olumsuz etkiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder