Anadolu Ajansı’nın 31 Mart Yerel Seçimleri’nde 13 saatlik kesintisinin sırrı grafiklerle incelendiğinde ortaya dümdüz bir grafik çıkıyor. Bu grafik son seçimlerin tamamıyla eşleşiyor ve AKP-AA arasındaki bağı da seçimde yapılan manipülasyonu da gözler önüne seriyor.
CEVHERİ GÜVEN
BOLD/ÖZEL
Anadolu Ajansı (AA) 31 Mart Yerel Seçimleri’nde veri akışını yaklaşık 13 saat kesti. Kesintinin odağında İstanbul vardı. AA önce eleştirileri YSK’ya yönlendirdi. Ancak YSK’dan gelen “AA bizim müşterimiz değil” cevabıyla AA’nın verileri nereden aldığı ve neden AKP’yi sürekli yüksekten gösterdiği soruları gündeme geldi.
Bu noktada AA’nın son seçimler ve önceki seçimlerde açıkladığı verilerin grafiği çıkartıldığında ortaya yapılan manipülasyona ait somut bir veri ve formül çıkıyor. Bu da AA’nın verileri AKP Genel Merkezi’nden aldığı tezini güçlendiriyor.
AA SANDIK SONUÇLARINI NEREDEN ALIYOR
AA 13 saat süreyle verileri kesmesiyle ilgili eleştiriler üzerine “Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu İstanbul için, verilerin sağlıklı bir şekilde geldiği son noktada durup beklemek ve YSK’nın ilan edeceği sonuçları hep beraber görmek en doğru karardır” açıklaması yaptı.
Alman DW, AA’daki eski ve mevcut çalışanlarıyla konuşarak yaptığı habere göre, AA çalışanları seçim verilerinin nereden geldiğini bilmiyor. Cihan Haber Ajansı’nın (CHA) Erdoğan Rejimi tarafından kapatılmasından sonra AA, Türkiye’de seçim sonuçlarını medyaya servis etmede tekel konumuna geldi. DW’nin haberine göre çalışanların seçim verilerinin aktarılması için kurulan teknik sisteme giriş izni yok. Veriler sadece seçilmiş belirli kişiler üzerinden işleniyor.
DW Türkçe’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir AA çalışanı durumu şöyle özetliyor:
“Şu anda kimse bu verilerin nereden geldiğini bilmiyor. Bunu biz de kendi aramızda sorguluyoruz. Doğrudan teknik servis hallediyor ve eskiden bundan sorumlu olan haber masaları sadece yorum ya da değerlendirme yazıyor.”
Anadolu Ajansı’nın 1997-2003 yılları arasındaki Genel Müdürü Mehmet Güler, Anadolu Ajansı’nın seçim sonuçlarını hiçbir zaman YSK’dan almadığının da altını çiziyor. Şu andaki sürecin şeffaf olmadığını söyleyen Güler, “Eğer sonuçlar bir parti genel merkezinden alınıyorsa bu son derece yanlış. Çünkü hangi partiden alırsan al, mutlaka manipülasyon olur” diyor.
AA SAHADA YOK YSK’DA VERİ VERMİYOR PEKİ AA VERİLERİ KİMDEN ALIYOR?
Eski Genel Müdür Güler’in verdiği “AA verileri hiçbir zaman YSK’dan almadı” cümlesini YSK Başkanı Sadi Güven de seçimden hemen sonra yaptığı açıklamada doğruladı.
Güven, “Anadolu Ajansı benim müşterim değil, benden veri almıyor. Nereden alıyor bilmiyorum. Anadolu Ajansı akşam yüzde 90’ları gösterdiği zaman ben yeni daha tarayıp girmeye başlamıştım. Dolayısıyla ben Anadolu Ajansı’na herhangi bir bilgi servisi yapmıyorum.” dedi.
PEKİ AA SEÇİM SONUÇLARINI SON DÖNEMDE NEREDEN ALIYOR?
Seçim sonuçlarını yıllarca en hızlı biçimde CHA medyaya servis ediyordu. CHA’nın kendi kurduğu sandık görevlisi ağı vardı. AA’nın da benzer ağı olsa da CHA kadar yaygın değildi.
Ancak Anadolu Ajansı son seçimlerin hiçbirinde sandıklarda görevlendirme yapmadı. AA ile AKP’nin ortak seçim çalışmasına ilk işaret, 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’ndan hemen sonraki 2014 Yerel seçimlerinde ortaya çıktı. Dönemin AA Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün 2014 yerel seçimleri gecesi AKP genel merkezine gitti. Öztürk, AKP’ye gittiğini doğrulayarak, “Ben bu partinin bir numaralı, iki numaralı ismine 10 yıl çalıştım. Onlarca arkadaşım orada, arkadaşlarım bakan oldu” yanıtını vermişti.
AA SONUÇLARI AK PARTİ MERKEZİNDEN ALIYOR
AA eski genel müdürü Mehmet Güler’in yaptığı, “Eğer sonuçlar bir parti genel merkezinden alınıyorsa bu son derece yanlış.” vurgusu burada dikkat çekiyor.
Bilindiği gibi AKP’nin diğer partiler gibi tüm sandıklarda görevlileri var. Parti, seçimlere dönük son derece teknolojik bir merkeze ve bilgisayar yazılımına sahip. Türkiye’nin tüm bölgelerinden sandık müşahitlerinden gelen veriler dakikalar içinde sisteme işleniyor. Tüm sandıklardan veri gönderebilme avantajıyla AKP seçim sistemi, geçmişteki CHA seçim sistemine eşit hızda sonuçları belirliyor. Bu da sandıkların açılmasından yaklaşık 1/2 saat sonrasına denk geliyor.
YSK’nın AA’nın kendilerinden veri almadığını açıklaması ve AA’nın da sandıklarda artık kendi görevlileri bulunmadığı düşünüldüğünde geriye kalan tek seçenek AA’nın, AKP’nin verilerini kullanması kalıyor.
AA VERİLERİ GRAFİKLEŞTİRİLDİĞİNDE MANİPÜLASYON ORTAYA ÇIKIYOR
Bu durum, AA’nın seçimden 1 saat sonra sandık sonuçlarına tıpkı AKP Genel Merkezi gibi neredeyse tam olarak ulaşması anlamına geliyor. İlk yarım saatte yüzde 50’lik bir sonuç oranı AKP Genel Merkezi’ne ulaşmış oluyor. Bu nedenle AA grafiğinde önce yüzde 50’de sonra yüzde 100’de iki nokta belirleniyor.
Ancak AA sonuçları 4/5 saatlik bir zaman dilimine yayarak veriyor. Bunu yaparken de ilk açıklamalarda AKP’nin oyları yüzde 60’ın üstünde gösteriliyor ancak sonuç, zaman ilerledikçe AKP oyları açısından net noktaya ulaşıyor.
AA’nın sonuç açıklama ekranına bakıldığında, son dönemdeki seçimlerin tamamında düz bir çizgi ortaya çıkıyor. Sonuç ekranına hedef oy verisi önce yüzde 50 noktasında, sonra da yüzde 100 noktasında doğru olarak girildikten sonra yazılım sistemi, oyları belirli zaman aralıklarıyla açıldığını iddia ettikleri sandık oranıyla orantılı olacak şekilde otomatik olarak sisteme giriyor.
Elle yapıldığında günün sonunda izah edilemeyecek verilerin ortaya çıkma ihtimalinden dolayı, bunun bir algoritmayla çalışan yazılımla ve belli bir formül değeri girilerek yapılması gerekiyor.
Ancak anlaşılan algoritmaya herhangi bir rastgelelik eklenmemiş, dolayısıyla hayatın normal akışında olması gerektiği gibi farklı bölgelerdeki seçmen profiline göre grafikte bir dalgalanma olmuyor, düz bir çizgi ortaya çıkıyor.
Bu nedenle Ankara ve İstanbul’da sosyal demokratların yaşadıkları bölgelerde sandıklar açıldığında oynaması gereken veriler oynamıyor. Örneğin Çankaya ya da Kadıköy’deki sandıklar açıldığında çizgilerde dalgalanma yaşanması gerekirken, formül nedeniyle çizgi düzlükten sapmıyor.
Sonuçta AKP’nin elindeki ilk sonuçlarla YSK’nın açıkladığı sonuçlar arasında AKP’nin lehine az bir fark çıkıyor.
Ancak bu fark özellikle milletvekilliği seçimlerinde, vekil sayılarını değiştirebiliyor. AA’nın ilk açıklanan sandıklarda algoritma gereği AKP’nin oyunu yüksek, muhalefetinkini düşük göstermesi nedeniyle sandık müşahitlerinin moralmen çöküp sandıkları terketmesi işte bu küçük farkın oluşturulması için gerekli hile zeminini ortaya çıkartıyor.
SEÇİM GECESİ AA SİSTEMİ KAPATMAK ZORUNDA KALDI
Seçim gecesi AA’nın sistemi bir süre kapatması bu nedenle gerçekleşti. AKP’nin elindeki veri sistemi CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kesin olarak seçimi kazandığı sonucuyla kapandı.
AA’nın sistemi de bu logaritma gereği bu kapanış noktasını girdi ve formül düz çizgide Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı noktaya ilerlemeye başladı. AA yönetimi bu noktada ya kesin sonuçlara doğru otomatik yapılan sonuç bildirmeyi, dolayısıyla Ekrem İmamoğlu’nun zaferini ilan edecek ya da AKP’ye zaman kazandırmak için sistemi kapatacaktı.
AA’nın iki ayrı seferde yaptığı 15 saatlik kesinti, kurumun ikinci yolu seçtiğini gösteriyor.
AA, formüle dayalı bu logaritmik sistemi son dönemde hemen tüm seçimlerde kullanıyor.
GEÇMİŞ SEÇİMLERDEKİ LOGARİTMA
Örneğin aşağıda 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AA’nın periyodik açıklama ekranı görünüyor. AA’nın verileri X/Y grafiğine döküldüğünde hedef noktalar doğru olarak belirlenmiş ancak düz çizgide ilerleyen grafik görülüyor. Muharrem İnce’nin yüksek oy aldığı ilçelerdeki ve illerdeki sonuçlar ya da tersi Tayyip Erdoğan’ın yüksek oy aldığı il ve illerdeki sonuçlar grafikte dalgalanma yapmıyor. (GRAFİK 4)
Aşağıdaki grafik ise 2017 Referandumuna ait. AA’nın açıkladığı veriler burada da bir düz çizgi ortaya çıkartıyor.
SİSTEM DOĞAL OLARAK KAZANANA YÖNELİK İŞLİYOR
AA’nın komplikasyonu ve veri girişini kesmesi ise ilk kez AKP’nin açıkça kaybetmesi nedeniyle gerçekleşti. Sistem hedefleme ve belli bir formül üzerine ilerlediği için belli bir noktada AKP’nin oyları önceden yüksekten açıklansa da muhalif partilerin grafiği AKP’nin grafiği ile çakışıp geçiyor. Bu da sonuçların formül gereği yüzde 100’e yakın bir noktaya ulaştığı yerde oluyor. Bu nedenle AA verileri yüzde yüz noktaya küsurat kaldığı yerde kesti.
Bu AKP’ye ilk kesintide yaklaşık 1 saat ardından da 12 saatlik hamle zamanı tanıdı. Bu sürede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım ve kurmaylar toplantı üstüne toplantı yaptılar ancak İstanbul İl Seçim Kurulu’nun tavrında bir değişiklik gerçekleşmemesi üzerine AA verileri açıklamak zorunda kaldı.
medyaboldAA Genel Müdürü Şenol Kazancı: Seçim gecesi yaşananları kızıma da anlatamadım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder