19 Haziran 2019 Çarşamba

AB Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye karşı yaptırım istedi

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Kıbrıs açıklarında yaptığı sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye karşı acilen alınacak önlemlerin hazırlanması talebinde bulundu.

BOLD – Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Lüksemburg’da bir araya geldi. Yarın yapılacak liderler zirvesi öncesinde bakanların gündeminde Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile müzakerelerin başlatılıp başlatılmaması konusu vardı. Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin Akdeniz’de başlattığı doğal gaz arama çalışmalarına karşı metinde sert ifadelerin yer almasını istemiş ve veto tehdidinde bulunmuştu.

TÜRKİYE’YE KARŞI MUHTEMEL YAPTIRIM LİSTESİ

Toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Akdeniz’de devam etmekte olan yasa dışı sondaj çalışmaları konusunda büyük endişe duyduklarını belirtti. Bildiride, Avrupa Birliği’nin bu tür eylemleri sona erdirme ve uluslararası hukuka uyulması konusunda defalarca yaptığı çağrılara Türkiye’nin ‘aldırmadığı’ ifade edildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, AB Dışişleri Bakanlarının, birliğin yürütme organından, Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye karşı uygulanabilecek “muhtemel yaptırımlar” listesi hazırlamasını istediğini açıkladı. Yaptırımlar arasında Türkiye’ye üyelik müzakereleri nedeniyle ödenen mali yardımlarda kesintinin de bulunduğu kaydedildi.

AB: İLİŞKİLERİN BÜTÜNÜNÜ ETKİLİYOR 

Ortak bildiride AB Dışişleri Bakanları Türkiye’nin “illegal eylemlerinin” Türkiye-AB ilişkilerinin bütününü etkilediğini ve ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, birliğin kararını doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendirdi ve sevinçle karşıladığını ifade etti. Anastasiades, bu kararların AB liderler zirvesinde de aynen yer almasını istediğini söyledi.

Türkiye Akdeniz’e ‘lojistik liman’ kurmak için çalışma başlattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder