21 Haziran 2019 Cuma

ABD’den sonra AB de Türkiye’ye yaptırım uyarısı yaptı

Avrupa Birliği liderleri ortak bildiri yayınlayarak Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerini durdurmaya çağırdı ve yaptırım uyarısı yaptı.

BOLD – Türkiye, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz aramak için “Fatih”ten sonra ikinci sondaj gemisi “Yavuz”, Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki limandan Akdeniz’e Perşembe günü uğurlandı.

AB’DEN UYARI: UYGUN ŞEKİLDE CEVAP VERMEYE HAZIRIZ 

Brüksel’de biraraya gelen Avrupa Birliği liderleri yayınları ortak bildiride Türkiye’nin doğalgaz arama faaliyetlerini “illegal” olarak adlandırdı.

Türkiye’nin bu faaliyetlerini durdurmaya çağıran birlik, “uygun şekilde cevap vermeye  hazırız” dedi.

Türkiye’yi itidalli olmaya çağıran Avrupa Birliği liderleri yaptıkları açıklamada, “Avrupa Konseyi, ciddi olumsuz doğrudan etkiler yaratan bu tür illegal eylemlerin Avrupa Birliği – Türkiye ilişkilerinin alanının dışında olduğunu vurgular” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği, Türkiye’yi bazı alanları hedef alan yaptırımlar uygulayacağı konusunda da tehdit etti.

Uzmanlar, Avrupa Birliği’nin bazı kişilere seyahat kısıtlamaları ile sondaj faaliyetlerine katılan firmaların ve kişilerin mal varlıklarını dondurma yoluna gidebileceğini belirtiyor.

Avrupa Birliği liderleri, Türkiye’ye karşı uygulanacak yaptırım seçeneklerini “Avrupa Dış Eylem Servisi”nden talep edeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği’nden üst düzey bir yetkili, Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan ziyade Gümrük Birliği anlaşmasını yenileme görüşmelerini sona erdirmenin bir seçenek olabileceğini belirtti.

AB yetkilisi, diğer bir seçeneğin de Türkiye’nin “üye ülke” statüsünü askıya almak olabileceğini ifade etti.

Türkiye-AB üyelik müzakereleri sona ermese de bir yıldır donmuş durumda.

DOĞU AKDENİZ’DE SONDAJ GERGİNLİĞİ

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası çevresinde kendi ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde doğal gaz arama faaliyetlerine başladı.

Batılı şirketlere sondaj ruhsatları verdi.

Kendilerini adanın tek hakimi ve resmi devleti olarak gören Rumların bu hamlesine Türkiye de kendi sondaj faaliyetlerini başlatarak cevap verdi.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile anlaşarak belirlenen münhasır ekonomik bölgelerde kendi sondaj faaliyetlerini başlattı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sondaj faaliyetleri dolayısıyla yaptırım uygulamasını istiyor. Aksi takdirde birliğin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerini başlatmasını veto etmekle tehdit ediyor.

Rum Kesimi, geçtiğimiz günlerde Fatih sondaj gemisinde görevli kişiler hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi ‘Yavuz’ yola çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder