20 Haziran 2019 Perşembe

Erdoğan’dan Kaşıkçı raporu değerlendirmesi: Bedelini ödeyecekler

Birleşmiş Milletler’in gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve yetkilileri suçlayan raporunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şimdi bunlar bu işin bedelini ödeyecekler, hesabını verecekler” dedi.

BOLD – Agnes Callamard ve BM uzmanlarının, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesi olayı ile ilgili aylar süren araştırması sona erdi.

Araştırmaya başkanlık eden Callamard, Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de başkonsoloslukta öldürülmesi ile ilgili 101 sayfalık raporunu açıkladı.

Agnes Callamard, Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayındaki kanıtların Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ve üst düzey görevlilerin cinayetten sorumlu olduğunu gösterdiğini belirtti.

ERDOĞAN: BEDELİNİ ÖDEYECEKLER, HESABINI VERECEKLER 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada BM’nin Kaşıkçı raporuyla ilgili “Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili şu anda BM raporunu açıklıyor ve raporda Suudiler’in bu işte kesinlikle suçlarının, bilgilerinin olduğunu, Türkiye’ye karşı takındıkları tavrın da yanlış olduğunu söylüyorlar. Şimdi bunlar bu işin bedelini ödeyecekler, hesabını verecekler” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: SORUMLULARIN HESAP VERMESİNE YÖNELİK TAVSİYELERİNİ KUVVETLE DESTEKLİYORUZ 

Twitter hesabından raporu değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Birleşmiş Milletler (BM) Raportörü Callamard’ın Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasına, sorumlularının hesap vermesine yönelik tavsiyelerini kuvvetle destekliyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: RAPOR, TÜRK MAKAMLARININ TESPİTLERİNİ TEYİT ETTİ 

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada raporun, cinayetin aydınlatılmasına yönelik olarak Türk makamlarınca yapılan soruşturma kapsamında varılan tespitleri teyit ettiğini belirtti.

Açıklamada, raporun Kaşıkçı cinayetinin uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkilerin temel prensiplerine aykırı bir şekilde, önceden planlanmak suretiyle gerçekleştirildiğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı, Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle açığa kavuşturulması ve sorumlularının hesap vermesinin sağlanması için BM üyesi tüm ülkeleri ve ilgili uluslararası kuruluşları rapordaki tavsiyeleri hayata geçirmek için gayret sarf etmeye davet etti.

SUUDİ ARABİSTAN: RAPOR MEDYADA YAYIMLANAN VE DOLAŞAN HABERLERİ TEKRARLADI 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr ise raporun ulaştığı sonuçları reddetti.

Twitter adresinden raporu değerlendiren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, “Yeni bir şey yok… İnsan Hakları Konseyi’ndeki raportör bağlayıcı olmayan raporunda medyada yayımlanan ve dolaşanları tekrarladı.” dedi.

Dışişleri Bakanı Adil El-Cubeyr, raporun açık çelişkiler ve temelden yoksun iddialar ortaya attığını, bu durumun da raporun güvenilirliğine zarar verdiğini belirtti.


Adil El Cubeyr, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili yargılamaların yapılacağı tek yerin Suudi Arabistan mahkemeleri olduğunu vurgulayarak, Suudi Arabistan yöneticilerine yönelik girişimleri kesinlikle reddettiklerini ifade etti.

El Cubeyr, daha sonra yaptığı resmi açıklamada, rapordaki doğru olmayan suçlamaların Callamard’ın Suudi Arabistan Krallığına karşı olan fikirleri ve önyargılarından kaynaklandığını kaydetti.

El Cubeyr, Suudi Arabistan’ın Callamard’ın “düzmece iddialarına” karşı yasal hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Kaşıkçı raporu açıklandı: Kanıtlar Suudi Veliaht Prensi Selman’ı gösteriyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder