22 Haziran 2019 Cumartesi

Gıdada hile yapan firmalar neden açıklanmıyor?

Tüketici Dernekleri, Tarım ve Orman Bakanlığından daha önceden olduğu gibi gıdada hile yapan firmaların açıklanmasını istedi. Tüketiciler, denetimlerin yapıldığını ve listenin bakanlıkta olduğuna dikkat çekti.

BOLD – Tüketiciye zeytinyağı yerine kanola yağı, peynir yerine margarin, jelatinli yoğurt başta olmak üzere çok sayıda gıda maddesinde hile yapan firmaların adları 15 aydır açıklanmıyor. Şikayet üzerine yakalanan hile yapan firmalar ise çok az bir para cezası ile kurtuluyor.

LİSTE BAKANLIKTA AMA AÇIKLANMIYOR

Tüketici Dernekleri (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, Tarım ve Orman Bakanlığına başvurarak gıda da hile ve tağşiş yaparak halkın sağlığı ile oynayan, tüketiciyi aldatan firmaların adlarının açıklanmasını istedi. Gıdada hile ve tağşiş yaparak, halkın sağlığı ile oynanan firmaların adlarının en son geçen yılın mart ayında kamuoyuna açıklandığıı söyleyen Vargı, “Aradan geçen 15 aylık süre içinde bakanlık gıda üreten yerlerde birçok denetim yapmasına rağmen bu firmaların isimlerini kamuoyuna açıklamadı” dedi.

AKLA HAYALE GELMEYEN YÖNTEMLER KULLANIYORLAR

Geçmiş yıllarda Resmi Gazetede açıklanan hile ve tağşiş yapan firmaların akla hayale gelmeyen yöntemler bularak halkın sağlığı ile oynadıklarını belirten Vargı, “Biz 15 aydır mahalli seçimler nedeni ile bunun kamuoyuna açıklanmadığı endişesini taşıyoruz. Oysa bu konudaki kanun ve yönetmeliklere dayanılarak geçtiğimiz beş yıldır bu hile yapan firmalar Resmi Gazete kanalı ile halka açıklanıyordu” dedi.

PARA CEZALARI CAYDIRICI DEĞİL

Verilen para cezalarının da hile yapan firmaları caydırıcı bir özellik taşımadığı vurgulayan Vargı, “Gıdada hile yapan firmalara karşı verilen para cezalarının arttırılmasına ve hapis cezası getirilebileceğine dair geçmişte yapılan açıklamalar ne yazık ki gündeme gelmemiştir. Gıda da hile ve tağşiş yaparak tüketicilerin sağlığı ve gelirleri ile oynayan firmalar düşük bir para cezasını ödeyerek gerekli cezayı almamaktadırlar. Bu yüzden bu tür firmalara verilecek en büyük ceza adlarının açıklanmasıdır. Zeytinyağına ucuz kanola yağı katan, domuz etini normal ete karıştıran, margarinden peynir yapan, yoğurda jelatin katan, isot biberine boya katan, baharatta, sucukta, her türlü gıda maddesinde hile yapan firmaların adlarının kamuoyuna en kısa zamanda açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder