26 Şubat 2020 Çarşamba

İdlib’deki çatışmalarda 20 sivil ölürken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ateşkesi reddetti

Suriye’nin İdlib bölgesinde Rusya destekli rejimin hava saldırılarında dokuzu çocuk en az 20 sivil öldü. Bölgede yaşanan insani trajediye rağmen ateşkesi reddeden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu teröristlere teslim olmak anlamına gelir” dedi.

BOLD Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) açıklamasına göre, rejimin hava saldırılarında dokuzu çocuk en az 20 sivil öldü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib’e düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybeden altı kişi arasında okul çağında bir çocuğun bulunduğu belirtildi.

Kentin kuzeyindeki Maarat Misrin’de de altısı çocuk olmak üzere 10 sivilin öldüğü açıklandı. İdlib’in kuzeydoğusundaki Binniş kasabasında ise rejim birliklerinin açtığı ateş sonucunda bir anne ve iki çocuğu da aralarında olmak üzere dört kişinin can verdiği belirtildi.

ÇOCUKLARI KORUMA ÖRGÜTÜNDEN TEPKİ

Uluslararası çocukları koruma örgütü Save the Children yardım kuruluşunun aktardığına göre salı günü sabah saatlerinde bir okul doğrudan isabet aldı. Bir çok okul da saldırılardan büyük zarar gördü.

Save the Children, Suriye’de okulların saldırılardan muaf olması gerektiğini belirtti. Save the Children Suriye Direktörü Sonia Khush “Okullar çocuklar için bir çatışma alanı olmak bir yana güvenli bir liman olmak zorunda” diye konuştu. Khush “Bugünkü saldırılar, Kuzeybatı Suriye’deki çatışmaların çocuklara ve sivillere şiddetin felaket seviyelerine yükseldiğini gösteriyor. Hiçbir yer güvenli değil, okullar bile” dedi.

SMO, NEYRAB’I GERİ ALDI

Türkiye destekli Suriyeli silahlı muhalif gruplar Neyrab kasabasını geri aldıklarını duyurdu. Suriye Milli Ordusu (SMO) Sözcüsü Yusuf Hamud “Türk dostlarımızın yardımıyla terörist Rus milislerini geri püskürtüp Serakib’e geçit olan stratejik Neyrab kasabasının kontrolünü tekrar ele geçirdik” dedi. Bir Türk güvenlik yetkilisi de Türk ordusunun Suriyeli milislere topçu ateşi ve bomba imha ekipleriyle destek verdiğini söyledi.

Suriyeli isyancıların tarafına geçen eski generallerden Ahmed Rahal da “Neyrab’ın ele geçirilmesi muhalefetin moralini yükseltti ve harekatın bir sonraki hedefi Serakib” diye konuştu.

SURİYE ORDUSU’NUN İLERLEMESİ DEVAM EDİYOR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi rejim güçlerinin son 48 saat içinde 19 köy ve kasabayı ele geçirdiğini duyurdu. Bunlar arasında Kafranbel’in Şam’a ilk isyan eden kasabalardan olması nedeniyle sembolik önemi bulunuyor.

Kafranbel’in geri alınması Suriye’de dokuz yıl önce başlayan ayaklanmanın bastırılması açısından sembolik bir önem taşıyor. 2011 yılında Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı barışçıl bir biçimde başlayan ayaklanmanın ilk günlerinden beri Kafranbel, tüm dünyada protestoların kalesi olarak biliniyordu.

RUSYA, ATEŞKESİ REDDETTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İdlib için ateşkes çağrısını reddederek, “bunun teröristlere teslim olmak, hatta onları ödüllendirmek anlamına geleceğini” ifade etti.

İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 43. BM İnsan Hakları Konseyi Oturumu kapsamında konuşan Lavrov, “Bazı hükumetler radikal ve terörist gruplar tarafından yürütülen skandal eylemleri haklı göstermek istiyor” dedi.

Lavrov, “Bu şartlarda ateşkes istemi, insan haklarını savunma amacını göstermez, tersine teröristlere ayrıcalık tanınması ve onların faaliyetlerinin desteklenmesi anlamına gelir” yorumunda bulundu.

Pazartesi günü, Ankara ve Moskova arasındaki görüşmelere değinen Lavrov, “Şu anda, İdlib konusunda yeni bir dizi müzakereler için hazırlık yapılıyor. Bu müzakerelerin bizleri İdlib’in gerçekten gerginliği azaltma bölgesi olması hedefine ulaştıracağını umuyoruz” demişti.

Rusya, 5 Mart’taki dörtlü zirveye kapıları kapattı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder