27 Şubat 2020 Perşembe

Muhalifler stratejik konumundaki Serakib kasabasını Suriye Ordusu’ndan geri aldı

Türkiye destekli Suriyeli muhalifler İdlib’de stratejik öneme sahip Serakib kasabasını, Suriye ordusuna bağlı birliklerin elinden aldı. Bu arada Ankara’da Rus heyetiyle dün başlayan görüşmelerin bugün de sürmesi bekleniyor.

BOLD – Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), İdlib’de, M4 ve M5 otoyollarının kesiştiği noktadaki stratejik öneme sahip Serakib kasabasını geri aldığını duyurdu.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü Naci Mustafa yazılı açıklamasında “Serakib kasabası Esad’ın çetelerinden tamamen kurtarılmıştır” dedi. Diğer muhalif kaynaklar da bu gelişmeyi doğruladı.

Çarşamba akşamı geç saatlerde ilçe merkezinin dış mahallerine ulaşan muhalifler, ilerleyen saatlerde Şam güçlerinin hatlarını aşmayı başardı. Kentin dış mahallelerine giren muhalifler sabaha kadar süren şiddetli çatışmaların ardından ilçe merkezini tümüyle ele geçirdi.

İdlib’in güneyinde, M4 yolunun altında yer alan bölgede Rus savaş uçaklarının hava taarruzu ile destek verdiği Suriye ordusu ve İran Devrim Muhafızlarının emrindeki gruplar 20’ye yakın köy ya da çiftlik benzeri yerleşimi ele geçirdi.

SERAKAB’İN ÖNEMİ

Suriye ordusu yaklaşık üç hafta önce Serakib’i silahlı muhalif grupların elinden almayı başarmıştı. Ülkenin dört büyük kentini, Şam, Humus, Hama ve Halep’i birbirine bağlayan M5 ve Hama-Halep ile Lazkiye’nin bağlantısını sağlayan M4 otoyolu Serakib üzerinde birbiriyle buluşuyor. Rejim açısından otoyolların geri alınması ülkenin ekonomisini yeniden canlandırmak açısından büyük önem taşıyor.

TÜRK-RUS HEYETLERİNİN İLK GÜN GÖRÜŞMELERİ

Suriye’nin İdlib kentindeki gelişmeleri görüşmek üzere Ankara’da dün Türkiye ile Rusya arasında üçüncü tur İdlib müzakereleri başladı. Müzakerelerden henüz uzlaşma sağlandığı yönünde bilgi çıkmadı.

Dışişleri Bakanlığı, Rus tarafıyla görüşmelere yarın devam edileceğini bildirdi.

Görüşmelerde Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ederken; Rus heyetine Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlık ediyor.

Türk ve Rus heyetleri, daha önce İdlib konusunda Ankara ve Moskova’da iki tur görüşme yapmış; Erdoğan ve Putin telefonda konuyu görüşmüştü. Ancak görüşmelerde bir anlaşma çıkmamıştı.

Suriye haber ajansı: Suriye güçleri İdlib’de Türkiye’ye ait İHA’yı düşürdü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder