26 Şubat 2020 Çarşamba

Koronavirüs salgınında son durum: İtalya ve İran’da ölümler artıyor

Çin’de 80 bine yakın kişi virüsten etkilendi, yaklaşık 2.700 kişi de öldü. Ancak Çin’de enfeksiyonun yayılma hızında düşüş olduğu belirtiliyor. Son günlerde dikkatler bir anda İran ve İtalya’ya kaydı. Bu ülkelerden kaynaklanan vakalar ön plana çıktı.

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü, Çin dışındaki vakalardaki ani artışın ‘kaygı verici’ olduğunu söyledi. İtalya’da görülen vaka sayısı bir günde yüzde 45 artarak 322’ye ulaştı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 11’e yükseldi.

Böylece İtalya’da ölü sayısı çift haneli rakamlara ulaşırken, bir günde 100 yeni vaka tespit edildi. İtalya, Çin ve Güney Kore’den sonra en fazla vakanın görüldüğü üçüncü ülke oldu.

Çin’den sonra en fazla vakanın görüldüğü Güney Kore’de koronavirüs 1000’den fazla kişide görüldü, 10 kişi virüsten dolayı öldü.

İTALYA KAYNAKLI VAKALAR

Avrupa’da yeni tip koronavirüs vakalarının birçoğunun İtalya’daki salgınla bağlantılı olduğu görülüyor.

Avusturya ve Hırvatistan, İtalya kaynaklı yeni tip koronavirüs vakalarını duyurmuştu. Ardından İsviçre ve Kuzey Afrika’da da Cezayir ilk koronavirüs vakalarını rapor etti. İsviçre ve Cezayir’de görülen vakaların da İtalya’ya seyahat eden hastalardan kaynaklandığı açıklandı.

KANARYA ADALARINDA OTEL KARANTİNAYA ALINDI

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’ndaki dört yıldızlı bir otel de karantinaya alındı. Adaların en büyüğü Tenerife’deki otelde kalan İtalyan bir doktorun koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından müşterilerin çıkışına izin verilmiyor. Tüm otel müşterilerine test yapılacağı belirtildi.

İspanyol basını, söz konusu kişinin eşinde de virüse rastlandığını, çiftin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

İspanya’dan da ilk vaka açıklaması geldi. Barcelona’da yaşayan 36 yaşındaki İtalyan bir kadının test sonucunun pozitif olduğu bildirildi. Bu kişinin de yakın zamanda İtalya’nın kuzeyine seyahat ettiği öğrenildi.

LATİN AMERİKA’DA İLK VAKA BREZİLYA’DA

Koronavirüs testinin pozitif çıktığı ilk Latin Amerika ülkesi ise Brezilya oldu. Virüsü kapan Brezilyalının, İtalya’dan ülkeye uçtuğu belirtildi.

Sao Paulo’da yaşayan kişiye nihai tanı konulabilmesi için bir test daha yapılacağı belirtildi.

İTALYA’NIN KOMŞULARI SINIRLARI KAPATMIYOR

Bu arada İtalya’nın kuzeyi Covid-19 salgını nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçerken İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, dün komşu ve yakın ülkeler Slovenya, Avusturya, İsviçre, Almanya, Hırvatistan ve Fransa’dan mevkidaşlarını Roma’da ağırladı.

Speranza, son derece olumlu bir toplantı yaptıklarını belirterek, sınırların kapatılmasının abartılı bir önlem olacağı konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Speranza, “Sınırları kapatmak, orantısız ve etkisiz bir önlem olur.” dedi.

Bakan Speranza, bugün de AB Komisyonu Sağlık İşleri Üyesi Stella Kyriakides, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi Direktörü Andrea Ammon ile bir araya gelecek.

VİRÜSÜN EN ÇOK CAN ALDIĞI 2. ÜLKE: İRAN

İran’da virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 16’ya yükseldi. İran Çin dışında virüsün en fazla can aldığı ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Virüs ülkede Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi ve milletvekili Mahmud Sadeghi’ye bulaşmış olması salgının hızla yayıldığına işaret ediyor.

İran’da pazartesi günü yeni 61 vaka açıklandı. Yarı resmi Mehr haber ajansı 320 kişinin hastanede tedavi gördüğünü duyurdu. Uzmanlar İran’daki gerçek rakamlarınsa açıklanandan çok daha fazla olabileceğinden endişe ediyor.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı koronavirüse yakalandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder