26 Şubat 2020 Çarşamba

“Türkiye’de yeni tip koronavirüse rastlanmadı ancak risk kapıya geldi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de yeni tip koronavirüse rastlanmadığını ancak bunun rastlanmayacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi. “Risk kapıya geldi, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor” dedi.

BOLD Anadolu Ajansı Editör Masasında konuşan Sağlık Bakanı Koca, tüm hazırlıklarının tamamlandığını, ilk günden itibaren tüm illerde referans hastanelerin oluşturulduğunu dile getirdi. Koca, “Şu ana kadar Türkiye’de koronavirüs vakasına rastlanmadı. Rastlanmayacağı anlamına gelmez” diye konuştu. Koca, “Türkiye’ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur” dedi.

Başka ülkelerden Türkiye’ye gelen ancak daha önce Çin’e uğrayan herkesin 14 gün gözetimde tutulacağını kaydeden Koca, İran’ın Kum ve Meşhed şehirlerinden gelenleri de gözetim altında tutacaklarını söyledi. Koca, şunları söyledi: “Burada da benzer şekilde 14 günlük gözlem uyguluyoruz. Kum ve Meşhed dışından olanları evinde veya uygun ortamda gözlem altına alıyoruz. Fakat Kum ve Meşhed’den gelenleri daha özel yöntemlerle direkt karantinaya alma yaklaşımı içinde olduk… Şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir koronavirüs enfeksiyonuna, salgınına, vakasına rastlanmadı. Bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta giderek dünyaya yayılan bir virüs var. Bu yayılmadan daha da önemlisi sınır komşumuz İran’da çok ciddi bir salgının başlamış olması. Dolayısıyla kontrollü olmak zorundayız.”

İRAN’DAN GELENLERİN TESTİ NEGATİF

Koca, “Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor” dedi. Koca, İran’ın Kum ve Meşhed kentleriyle teması olanların gelmesi halinde mutlaka karantinaya alındığını belirterek koronavirüs vakalarının gizlendiği iddialarını yalanladı. Koca, şöyle devam etti: “Tedavi zincirini bırakıp, ‘Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz’ mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi? Dünya Sağlık Örgütünden bir şeyi gizleyebilir misiniz? Gizlediğinizde bir daha dünyada bir yeriniz olabilir mi? İran’dan gelen hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.”

Koca, corona virüsünün grip gibi bulaştığını aktararak kişisel hijyen ve el yıkamanın çok önemli olduğunu aktardı.

HERKESİN MASKE KULLANMASINA GEREK YOK

Koca, şunları kaydetti: “Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı. Özellikle sağlık personelinin teması sebebiyle ciddi korumaya alınması gerekiyor, bütün tedbirlerle hizmeti sürdürüyoruz. ‘Eninde sonunda bize de gelebilir’ demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran’da ciddi bir salgın var. Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ’de ve bizim Bilim Kurulunda bir kanaat söz konusu.”

Koronavirüsün 33 ülkede görüldüğünü, Türkiye’de olmadığını, olmaması için de gayret gösterdiklerini aktaran bakan, “Vatandaşımız panik havası içinde olmasın” dedi.

2500’ÜN ÜZERİNDE ÖLÜME NEDEN OLDU

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen ve 2500’ün üzerinde insanın ölümüne neden olan koronavirüs, şimdiye dek onlarca ülkede binlerce kişiye bulaştı. Hava ve temas yoluyla bulaşan, zatürreye neden olan virüsün tedavisi bulunamadı. Türkiye’nin çevre ülkelerinde de bu virüse rastlandı.

Konya’da ‘Koronavirüsü’ şüphesiyle bir kişi karantinaya alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder