29 Şubat 2020 Cumartesi

“Müdahale edilmezse NATO ile Rusya arasında bir çatışma olması imkansız değil”

ABD’li eski NATO Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı James Stavridis, “NATO ile Rusya arasında bir çatışma olması imkansız değil” dedi.

BOLD – ABD Donanması’ndan emekli olan James Stavridis, Suriye’nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yapılan hava saldırısında 33 askerin şehit olması sonrası bölgede artan tansiyonu Bloomberg ajansına değerlendirdi. Türkiye’nin orta karar bir NATO müttefiki olduğu belirtilen değerlendirmede, Rusya’nın ise 1 numaralı düşman olduğu aktarıldı.

NATO’da görev aldığı dönemde Rus ve Türk birliklerle savunma sistemlerinin dahil olduğu bazı olaylar yaşandığını ifade eden Stavridis, “Nihayetinden bunu Türkiye’nin güneyine Patriot hava savunma sistemi konuşlandırarak bağladık” dedi. ABD’li general, bunun Suriye hükumet güçleriyle, onun Rus müttefiklerinin NATO’yla doğrudan bir çatışma yaşanmaması için Suriye’nin başka bölgelerine odaklanmalarına neden olduğunu belirtti.

“GERİ ADIM ATILMAYACAK”

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İdlib konusunda geri adım atılmayacağını söylediğini ve Türkiye’nin NATO’dan Patriot talep ettiğini hatırlatan Stavridis, NATO’nun bu aşamada ‘çatışmayı önleyici’ birtakım destekler sağlayabileceğini kaydetti.

Eski NATO komutanı bunun Türk güçlerine Rus birliklerinin hareketleri ve niyetlerine dair yüksek istihbarat bilgisi sağlamak şeklinde olabileceğini ifade etti. Rusya’yla olası bir çatışmayı önleyecek teknik desteğin de sağlanabileceğini belirten Stavridis, sığınmacılara yönelik yardım yapılabileceğini de söyledi.

Stavridis, bu yöndeki hamleler içinde en önemlisinin ise Türk birliklerine yönelik askeri operasyonların sürdürülmesi halinde bunun sonuçlarının olacağının Moskova’ya derhal bildirilmesi olduğunu ifade etti.

PATRIOTLAR GELEBİLİR

Eski NATO komutanı, bu sonuçların Rusya’ya yönelik ek yaptırımları, NATO anlaşmaları kapsamında Türkiye’ye daha fazla askeri desteği ve Patriot hava savunma sistemlerinin ülkeye konuşlandırılmasını içerebileceğini belirtti.

İdlib’de yaşanan şiddete küresel ölçekte bir cevap verilmesi gerektiğini belirten ABD’li general, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde öngördüğü ‘uçuşa yasak bölge’nin halen tartışmaya değer olduğunu kaydetti.

NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma yaşanmasının herkes için çok kötü sonuçları olacağını belirten Stavridis, ‘incelikli’ müdahalelerin yapılmaması halinde bunun ‘imkansız bir sonuç olmadığını’ savundu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder