6 Mayıs 2020 Çarşamba

ABD Başkanı Trump: Virüsün kaynağını bir süre sonra açıklayacağız

Trump, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün kaynağına ilişkin bir raporu önümüzdeki süreçte yayınlayacaklarını söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı ise virüsün nereden çıktığını hala bilmediklerini belirtti.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, Çin yönetimini hedef alan açıklamalarına devam etti. Koronavirüsün tam olarak nereden yayılmaya başladığına ilişkin bir raporun önümüzdeki süreçte yayınlanacağını söyledi. ‘‘Bir süre içinde kesin olarak bunu bildireceğiz” dedi. Koronavirüs salgınının ABD’de yayılmaya başlamasından bu yana ilk kez yurt içi seyahate çıkan Trump, yola çıkmadan önce Beyaz Saray’da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TRUMP’TAN ÇİN’E: ŞEFFAF OLMALARINI İSTİYORUZ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le konu hakkında görüşmediğini belirten Trump, koronavirüsün kaynağıyla ilgili bildikleri konusunda Pekin’e şeffaf olması çağrısı yaptı, ‘‘Onlardan şeffaf olmalarını istiyoruz. Bir daha tekrarlanmasını önlemek için ne olduğunu öğrenmek istiyoruz’’ dedi. Koronavirüs salgının ortaya çıktığı ilk günlerde Çin’i salgınla mücadelede attığı adımlar nedeniyle öven Trump, daha sonra sert biçimde eleştirmişti. Trump, geçtiğimiz günlerde bir gazetecinin, “Koronavirüsün kökeninin Wuhan Viroloji Enstitüsü olduğundan emin olmanızı sağlayan herhangi bir şey gördünüz mü” sorusuna, “Evet, gördüm!” yanıtını vermişti. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin’deki bir laboratuvardan yayılmaya başladığına ilişkin önemli miktarda delil olduğunu söylemişti. Çin’in devlet destekli Wuhan Viroloji Enstitüsü de iddiaları yalanlamıştı.

ABD ORDUSU: NEREDEN ÇIKTIĞINI BİLMİYORUZ

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise koronavirüsün Çin’deki bir vahşi hayvan pazarından mı laboratuvardan mı yoksa başka bir yerden mi kaynaklandığı konusunda tablonun hala net olmadığını söyledi. Milley Savunma Bakanı Mark Esper’le birlikte Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, virüsün muhtemelen insan üretimi olmadığı yönündeki saptamasını yineledi. Genelkurmay Başkanı Milley, “Virüs Wuhan’daki viroloji laboratuvarından mı çıktı? Wuhan’daki bir vahşi hayvan pazarında mı ortaya çıktı? Ya da başka bir yerde mi patlak verdi? Bu soruların yanıtını bilmiyoruz” diye konuştu. ABD hükumetinin tüm ilgili birimleriyle bu konuyu araştırdığını vurgulayan Milley, “Kanıtların ağırlığı, virüsün insan üretimi değil doğal olduğu yönünde” dedi.

“KASITLI OLMADIĞI İHTİMALİ AĞIR BASIYOR”

ABD Genelkurmay Başkanı, virüsün kazara mı yoksa kasıtlı olarak mı sızıp sızmadığı konusunda ‘kesin bir delilin’ bulunmadığına işaret ederek bu konuda da ‘kasıtlı olmadığı ihtimalinin ağır bastığını’ kaydetti. Hem Milley hem Esper, Çin hükumetine müfettiş ve inceleme ekiplerine tam şeffaflıkla erişim sağlaması çağrılarını yineledi. Milley, “Bu sayede dünya salgının ilk nereden çıktığını anlayabilir ki böylece buradan çıkarılan dersleri ileride olabilecek salgınları önlemede kullanabiliriz” diye konuştu.

Trump Çin’i küresel tedarik zincirinden çıkarmak istiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder