Hapishanelerdeki gazetecilerin serbest bırakılması için kampanya başlatan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), koronavirüs salgınının, cezaevindeki kişilerin sağlığı için ağır tehdit yarattığına dikkat çekti.
BOLD – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla hapishanelerdeki gazetecilerin serbest bırakılması için kampanya başlattı. Kampanyaya 105 ülke ve 191 örgütten destek geldi. Komite,
Gazetecileri hapsetmenin otoriter rejimlerin özelliği olduğunu, ancak salgın süresince hapiste tutulmalarının düpedüz zulüm olduğunu söyleyen CPJ Başkanı Joel Simon, ”Kovid-19 ile mücadelede bilgilerin ve fikirlerin özgür dolaşımı gereklidir. Gazeteciler parmaklıklar ardında görevlerini yapamaz” dedi.
CPJ’DEN LİDERLERE AÇIK MEKTUP
#FreePress (ÖzgürBasın) kampanyası kapsamında hükumet başkanlarına da açık mektup kaleme alan CPJ, ”Tüm dünya liderlerinden bu kritik zamanda özgür basını ve bilginin serbestçe dolaşımını korumalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Mektupta, ”Parmaklıklar ardında bulunan 250’nin üzerinde gazeteci adına yetkilileri bu politik mahkumları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakma çağrısı yapıyoruz. Virüsten etkilenen ülkelerin hapishanelerindeki gazeteciler için özgürlük artık bir ölüm kalım meselesi. Hapisteki gazeteciler çevrelerini kontrol edemezler, kendilerini izole etme kararı alamazlar ve sıklıkla gerekli tıbbi tedaviden yoksun bırakılırlar. Gazeteciliğin bedeli ölüm cezası olmamalı” denildi.
ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÇAĞRI
Gazetecileri Koruma Komitesi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’ne de hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması için baskı yapması çağrısında bulundu. CPJ, BM Genel Sekreteri’nden de parmaklıklar ardındakiler için acilen faaliyete geçmesini talep etti.
medyaboldAİHM, görevden alınan Romanya’nın yolsuzluk savcısını haklı buldu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder