8 Mayıs 2020 Cuma

Bankalara getirilen yasaklama da çare olamadı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, doların yükselişini durdurabilmek için her gün yeni kararlar alıyor. Doların 5.27’ye kadar yükselmesi sonrası Londra merkezli üç bankaya getirilen yasaklar da doları frenlemeye yetmedi.

BOLD – 2018 Ağustos ayındaki tarihi zirvesini aşarak 7.26 seviyesini gören dolar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Londra merkezli üç bankaya getirdiği yasaklarla 7.08’e kadar geriledi. Bu hamle de doların ateşini söndürmeye yetmedi. Dolar yine yükselişe geçerek 7.20 seviyelerini aştı.

BDDK’DAN 3 BANKAYA YASAKLAMA

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre Dolar/TL, dün tarihi zirvesi olan 7.24’ü aşarak 7.2687 seviyesine ulaşırken; kurdaki bu artışı frenlemek için BDDK’dan bir önlem daha geldi. BDDK, yurtdışında kurulu BNP Paribas, Citibank ve UBS bankalarına TL yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için bir bacağı TL olan döviz işlemini yasakladı. Son birkaç hafta petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve Merkez’in rezervlerdeki hızlı kayıplara ilişkin soru işaretleri nedeniyle TL’de değer kaybı hızlanmaya devam ediyor.

BANKALAR DÖVİZ ALIR DA SATAR DA

Ekonomist Uğur Gürses BDDK’nin son hamlesinden sonra kurdaki kısa süreli düşüşü ve son gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Muhtemelen, bu bankalara yasak geldi o zaman kimse döviz alamayacak, kur düşer diye düşünüp döviz satmış olabilirler. Bu yüzden kısa süreli düşüş oldu. Yasağa ilişkin ise eğer sermaye rejiminiz serbestse yabancı bankalar döviz de alır döviz de satar. Bu sadece beceriksizliğin ve kötü yönetimin bir bahanesi. “Swap çalışması sürüyor” ise tamamen kamuoyu iletişimi için yapılan bir söylem. Merkez’e swap kanalı açmalarını muhtemel görmüyorum” dedi.

Silivri Cezaevi B12 koğuşundaki tutukluların test sonuçları pozitif çıktı!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder