8 Mayıs 2020 Cuma

Normalleşme ‘antikor’ testlerine göre planlanacak

Türkiye çapında 150 bin kişiye antikor testi uygulanacak. Örnekleme ile yapılacak testlerin sonucuna göre Kovid-19 geçirip kanında antikor oluşanlara ‘bağışıklık belgesi’ verilebileceği ifade ediliyor.

BOLD – Koronavirüse (Kovid-19) karşı toplum geneli bağışıklık oranlarını tespit için, örnekleme metodu ile 150 bin kişiye antikor testi uygulaması başlıyor. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre sonuç alınabilmesi için asgari düzey kabul edilen bu sayı istatistikçilerin ve enfeksiyon uzmanlarının çalışması ile belirlendi.

SADECE İSTANBUL İÇİN EN AZ 35 BİN TEST ÖNGÖRÜLÜYOR

Örneklemde, yaş ve meslek grupları, kalabalık yerlerde çalışanlar ile şehirlerin kıyı mahallelerinde yaşayanlar gibi gruplar belirlenecek. Nüfus kriterleri esas alınacağından en çok test İstanbul’da yapılacak ki belirlenen rakamın en az 35 bin olacağı bildirildi.

SINIRLI SAYIDA KİT ALINDIĞINDAN ŞİMDİLİK KİMSE KENDİ TESTİNİ YAPAMAYACAK

Bir testin sonucu 45 dakikada çıkacak. 15-20 gün sürecek araştırma sonucuna göre normalleşme adımları planlanacak. Bir yerde normalleşme için en az yüzde 30 bağışıklık beklenecek. Sınırlı sayıda test kiti alındığından kurumların ve şirketlerin kendi testini yaptırması şimdilik söz konusu değil.

SOSYAL KISITLAMAYI BİTİRMEK İÇİN BELGE YETERLİ DEĞİL DİYEN DE VAR

Öte yandan test yapılan ve bağışıklık geliştirdiği ortaya çıkanlara bağışıklık belgesi verilmesi de gündemde. Ancak bazı ülkelerde, antikor testlerini baz alan bağışıklık belgelerinin, sosyal kısıtlamaların sona erdirilmesi için yeterli olmayacağı değerlendiriliyor.

İhtiyaç sahipleri PTT önünde yerlerde yatıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder