23 Eylül 2020 Çarşamba

CHP Berberoğlu’nun milletvekilliğinin iadesi için Meclis Başkanı Şentop ile görüştü

Anayasa Mahkemesinin hakkında hak ihlali kararı verdiği CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğine dönüşü için CHP yönetimi harekete geçti. CHP’li Muharrem Erkek, Engin Altay ve Bülent Tezcan dün, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüştü.

BOLD – Görüşmede, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının beklenmesi görüşü öne çıktı. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan katıldı.

Cumhuriyet’in haberine göre CHP heyetinin, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yaptığı görüşmede ilk kez yaşanan bu durumla ilgili belirlenecek usul için, AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesi kararı çıktı. Berberoğlu’nun vekilliğinin düşmesine neden olan işlemin iptali için de TBMM Genel Kurulunda AYM’nin gerekçeli kararının okunması formülünün gündemde olduğu belirtiliyor. Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP’li Altay “Kararın telafisi konusunda Türkiye’de bir ilki yaşayacağız. Bunlardan en makul olanı TBMM Başkanı’nın Berberoğlu’nu göreve davet etmesi yoludur” dedi.

ERDOĞAN POZİTİF YAKLAŞIRSA İADENİN YOLU AÇILIR

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek de, Enis Berberoğlu’nun Meclis’e dönüp dönemeyeceği tartışmasıyla ilgili AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararının önemli olduğuna dikkat çekti.Bazı AKP kurmaylarının Berberoğlu’nun TBMM’ye geri dönmesinin ülkedeki siyasi gerilimin yumuşamasına yol açacağı düşüncesiyle bu yönde bir karar  çıkmasını istediğini belirten Zeyrek, “Görüştüğüm bir AK Parti kurmayı şu görüşünü dile getirdi: ‘CHP’nin milletvekili sayısı bir artmış bir eksilmiş bizi çok etkilemez. AYM kararına uygun bir TBMM kararı, ülkedeki kutuplaşma ortamının yarattığı siyasi gerginliğin azalmasına büyük katkı sağlar.’ Bir başka AK Parti kurmayı da Berberoğlu’nun dönüşünün mümkün olmadığına dair birçok hukuki mazeret sıralanabileceğini ama bunun AK Parti’nin ‘hukuk devletinin işletilmesi’ konusundaki algısını daha da kötüleştirebileceğini vurguladı… Benim tahminim şu: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti kurmaylarının sergilediği bu olumlu iklimden etkilenip pozitif yaklaşırsa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop bilirkişilerden rapor alır, bir yol bulur ve Berberoğlu’nun haklarının iadesinin yolunu açar, Kemal Burkay’ın ‘gülümse’ şiirinde dediği gibi ‘iklim değişir Akdeniz olur” ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi, silah yüklü MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti.

AKP’li gelinden ihale sonrası teşekkür paylaşımı!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder