26 Eylül 2020 Cumartesi

Surp Sarkis Kilisesi’nin taşları çalınıyor

Büyük oranda tahrip olan tarihi Surp Sarkis Kilisesi’ne ait taşlar, çalındı. HDP Milletvekilli Garo Paylan, bakanlığın koruma kararı için harekete geçmesini istedi.

BOLD– Diyarbakır Sur’daki Alipaşa Mahallesi’nde bulunan, yıllar içinde ilgisizlik ve korunmasızlık sebebiyle büyük bölümü yıkılan Surp Sarkis Kilisesi şimdi de taş hırsızlarının hedefinde. Ortodoks Ermenilerine ait kilisenin yıkılan bölümündeki taşlar çalındı.

BAKANLIK KORUMA ALTINA ALMALI

Nupel’in haberine göre HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Surp Sarkis Kilisesi’nin durumunu gündeme taşıdığı açıklamasında Kültür Bakanlığı’nın tarihi yapıyı koruma altına almasını istedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan yaptığı açıklamada 6 Aralık 2019’da duvarları yağmur sebebiyle yıkılan kilisede bu sırada bir çocuk ağır yaralandı. İki sütunun ve 50 civarında taşın yerinden çıktığı eserde hiçbir önlem alınmadığı için taşlar aradan geçen sürede çalındı. Paylan’a göre bu ilgisizlikle kentin hafızası yok edilmeye çalışılıyor.

ŞEHRİN HİKAYESİ YOK EDİLİYOR

Açıklamasında önceki yüzyılın başlarında Diyarbakır nüfusunun yarısının Ermeni ve Süryanilerden oluştuğuna vurgu yapan Garo Paylan, “Bu halkların hikayesi, hafızası, kültürel mekanları yok edildi ve yok edilmeye devam ediliyor. Surp Sarkis Kilisesi de bunların sembollerinden birisi. Surp Sarkis Kilisesi maalesef yıkılmaya terk edildi ve şu anda da görüldüğü gibi taşları da çalınarak, aslında bir hafıza, hikaye, Ermenilerin buradaki varlığına dair en büyük belgelerden birisi daha yok ediliyor” diye konuştu.

KAYYIM RESTORASYON ÇALIŞMALARINI DURDURMUŞ

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yönetimi zamanında bir başka kültürel miras olan Surp Giragos Kilisesi’nin restore edildiğini ifade eden Paylan’ın verdiği bilgiye göre Surp Sarkis Kilise’si için hazırlanan projeler ise Sur’daki çatışmalar yüzünden önce bekletilmiş sonra da kayyım döneminde askıya alınmış. Kültür Bakanlığına çağrıda bulunan Garo Paylan “Kilisenin mülkiyeti şu an da Diyarbakır Ermeni Kilisesi Vakfı’na aittir. Ancak bu vakfın, kiliseyi restore edecek gücü bulunmamakta. Bu anlamda yerel yönetim, merkezi yönetim ve vakıfla birlikte kilisenin restore ve ihya edilmesi konusunda çalışma yürütülmesi lazım.” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder