25 Eylül 2020 Cuma

Libya’da mülteciler ve göçmenler savaş ve hak ihlalleri döngüsünde mahsur kaldı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Libya’yla ilgili raporunu dün kamuoyuna açıkladı. Raporda, “Mülteciler ve göçmenler, savaş ve hak ihlalleri döngüsünde mahsur kaldı” denildi.

BOLD – “Hayatla ölüm arasında: Libya’nın hak ihlalleri döngüsünde mahsur kalan mülteciler ve göçmenler” başlıklı raporda, göçmen ve mültecilerin ülkeden çıkabilmek için hayatlarını tehlikeye attığı, bu döngüden kurtulabilmek için güvenli ve yasal çıkış yollarına dair hiçbir umudun olmadığını belirtti.

Raporda ayrıca Libya’daki ağır ihlallere yer verildi. Bu ihlaller arasında hukuka aykırı öldürmeler, zorla kaybetmeler, işkence ve diğer türde kötü muamele, tecavüz ve diğer türde cinsel şiddet, keyfi gözaltı, zorla çalıştırma ve sömürü gibi suçlar yer alıyor.

Raporda silahlı çatışma ve güvensizliğe rağmen Libya’ın çatışmalardan, zulümden ve yoksulluktan kaçan ya da daha iyi yaşam fırsatları arayan yabancı uyruklular için hem bir varış yeri hem de geçiş ülkesi olmaya devam ettiği ifade edildi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 24’Ü KİMSESİZ

Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, Mart ve Nisan 2020 arasında, Libya’da ağırlıklı olarak Nijer (yüzde 21), Mısır (yüzde 16), Çad (yüzde 16), Sudan (yüzde 13) ve Nijerya (yüzde 8) olmak üzere yaklaşık 600 bin mülteci ve göçmen yaşadı.

21 Eylül itibariyle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne toplam 46 bin 247 kişi kaydoldu.

Veriler, Libya’daki mülteci ve göçmen çocukların yüzde 24’ünün refakatsiz olduğunu da gösterdi.

5 BİNDEN FAZLA KİŞİ SINIRDIŞI EDİLDİ

Göçmen ve mülteci nüfusunun yaklaşık yarısı (yüzde 49) batı Libya’da yoğunlaşıyor.

Rapora göre Libya Ulusal Ordusu tarafından 5 bin 65 göçmen ve mülteci itiraz hakları olmaksızın sınır dışı edildi. Bu sayının içerisinde 2 bin 672 Mısır vatandaşı bulundu. Sınır dışı edilen insanlardan 2 bin 393 kişi ise Çad, Mali, Nijerya, Nijer ve Somali vatandaşı.

Rapor ayrıca Libya’da karaya çıkan kişilerin, Trablus Tütün Fabrikası gibi gizli gözaltı merkezlerine götürülmesi ve Libya’nın doğu bölgelerinden gelen binlerce mülteci ve göçmenin yargısız sınır dışı edilmesi gibi olayların ayrıntılarına da yer veriyor.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy raporla ilgili olarak, “Tüm bunlara rağmen, AB ve üye devletler, 2020’de bile insan hayatı ve onurunu utanç verici şekilde hiçe sayarak, on binlerce kişiyi hak ihlalleri döngüsünde mahsur bırakan politikalar uygulamaya devam etti” diye konuştu.

Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygurların tutulduğu 380 gözaltı kampı tespit edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder