26 Eylül 2020 Cumartesi

Antik kentin taşlarından cami ve köprü yapmışlar

Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki 2800 yıllık Aigaik Antik Kenti kalıntılarından alınan taşlarla üç köprü ve bir cami inşa edildiği ortaya çıktı.

BOLD– Manisa Yunusemre ilçesi Köseler Mahallesi’nde Aigai Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları 69 yıllık bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Antik kentten alınan ve sökülen taşlar 1951-53 arasında bir caminin ve üç köprünün yapımında kullanılmış.

ATHENA TAPINAĞI TAŞLARINDAN CAMİ YAPILMIŞ

Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin başkanlığında devam eden kazılarda söz konusu taşların sökülerek taşındığı 2017’de fark edildi. Üç yıldır taşların izini süren heyet özellikle Aigai’ye yakın yerleşim birimlerine odaklandı.

Titiz çalışmalar sonucunda Aigai Antik Kenti’ndeki Athena Tapınağı’ndan sökülen taşların izi 8 kilometre mesafedeki Seyitli Mahallesi Camii’nde bulundu.

ÜÇ TANE DE KÖPRÜ YAPMIŞLAR

Camideki keşiflerinin ardından çalışmalarını devam ettiren heyet, mahalle içerisinde ve girişinde bulunan ve 1951’de inşa edildiği belirlenen 3 köprünün de bütünüyle Aigai Antik Kenti’nden taşınan taşlarla yapıldığını saptadı. Köprüleri yapmak için Aigai Antik Kenti’nde bulunan 2 bin yıllık tiyatro binası girişindeki kemer taşları sökülerek taşınmış.

EŞEK VE DEVELERLE TAŞIDIK

Söz konusu tarihlerde cami ve köprünün inşasında çalıştığını belirten İsmail Gürler, taşları antik kentten taşımalarını “1953 yılında tüm köylü el birliğiyle camimizi yaptık. Taşları antik kentten eşek ve develer yardımıyla getirdik. Hemen hemen tüm köylü 10’ar defa eşeklerle taş getirdik.” sözleriyle anlattı.

Dönemin bir başka tanığı olan Mehmet Tosun ise babasına ait deveyle taşları taşıdıklarını şu sözlerle anlattı:
“Köseler Mahallesi’ndeki tarihi antik kentten, köylüler olarak, el birliği ile deve ve eşeklerin yardımıyla taşları getirdik. Tüm köylü getirdi. Benim babamın devesi vardı. Devesiyle oradan taş getirdik. Zor oldu ama getirdik. Caminin yanı sıra köprü de yaptık. Köprüden geçerek, köyün mezarlığına gidiyoruz.”

TAŞLAR GERİ ALINAMAZ

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, taşları geri almak gibi bir uygulamanın söz konusu olmadığını bunun yerine onları artık bulundukları yerde en iyi şekilde korumak gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Yusuf Sezgin’in açıklamaları şöyle:

“Maalesef antik kentlerin kaderi taş ocağı olarak kullanılmak. Aigai Antik Kenti de Yuntdağı’nın en önemli taş ocaklarından biri haline getirilmiş. Özellikle 1900’lü yılların başı ile koruma başlayana kadar yaklaşık 80 yıl boyunca, çevredeki bütün köylerin taş ihtiyacı Aigai’den karşılanmış. Şu an bulunduğumuz cami 1953 yılında, köprüler ise 1951 yılında yapılmış. Yani 1950’li yıllarda Aigai’den çok yoğun bir taş alımı gerçekleştirilmiş. Özellikle camide kullanılan taşların biz, Athena Tapınağı’ndan götürüldüğünü tespit ettik.”

Sezgin, ayrıca bazı taşlarda 1901 tarihin gördüklerini dolayısıyla yüzyılın başlarında da antik kentten taşlar alındığını ancak en yoğun yapılaşmanın 1950’lerin başında yapıldığını belirtti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder