24 Eylül 2020 Perşembe

Gaziler isyanda: Başında şarapnel göğsünde mermi ile ayrıma maruz kalıyorlar

Terörle mücadelede yaralanan ancak yüzde 40 maluliyet şartını sağlamadığı gerekçesi ile gazi sayılmayan 20 bin kişi var. Başında şarapnel, göğsünde mermi ile yaşamaya çalışan mağdurlar, gaziler arası ayrımın bir an önce kaldırılmasını talep ediyor.

BOLD – Türkiye’de terörle mücadelede yaralananların gazi sayılabilmesi için yüzde 40’lık iş göremez raporu gerekiyor. Bu koşul vücutlarının farklı yerlerinden yaralanan 20 bin insanın hâlihazırda mağduriyet yaşamasına yol açıyor. Sözcü’den Fatma Vurgun’a konuşan Malul Sayılmayan Gaziler Derneği Başkanı Mesut Kılıçarslan, ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

TIRNAĞI KIRILAN GAZİ OLUYOR YA PARMAĞI KOPAN?

Kılıçarslan, 25 Haziran 1994’te Kato Dağı’ndaki bir operasyonda el yapımı bombanın patlaması sonucu parmaklarını kaybetmiş. Gözündeki şarapnel parçaları duruyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gördüğünü aktardı: “Parmaklarım en uygun yerden kesildi. Gözlerime ise müdahale edip şarapnel parçalarını çıkaramadılar. Bir buçuk ay tedavi gördüm. Gözümde şarapnel parçası ile yaşamamı istediler. Gazi olamadın dediler. Tırnağı kırılan gazi oluyor da parmakları kopan neden gazi olamıyor?”

AĞIR METAL ZEHİRLENMESİ YAŞIYORMUŞUM

Malul sayılmayan gazilerden Ayhan Dertli de 1995’te Kuzey Irak’ta mayın patlaması neticesi yaralandı. Vücuduna 500 şarapnel isabet etti. 428’ini hâlâ taşıyor ve ağır metal zehirlenmesi yaşıyor. “Zehirlenmeyi 2013’te tesadüfen öğrendim. Bayılma, kusma baş ağrısı oluyordu ara ara. Ağır metal zehirlenmesiymiş. Bu sebepten çocuklarım engelli olmuş. Her geçen gün ölüyorum. Evden helalleşerek çıkıyorum. Devlet hâlen sen gazi değilsin diyor. Bu vaziyette temizlik görevlisi olarak çalışıyorum” dedi.

VÜCUDUMDAKİ İZLER TATİLDE OLMADI

6 Mayıs 1994’te saldırıya uğrayan askerlere desteğe giden Abidin Şimşek’in de içinde bulunduğu araç pusuya düşürüldü. Araçtaki 10 Mehmetçik’ten 2’si kurtuldu. Şimşek de onlardan, “5 kurşun yedim ve her tarafım şarapnel parçasıydı. 1 haftadan fazla komada kaldım. L4 ve L5 bel kemiklerim kırıldı. Altı ay düzgün yürüyemedim. Sağlam raporu verip ‘Komando olamaz’ dediler. 70 gün eksiğim var diye askere gönderdiler. 2007’de gazilik hakkımı iptal ettiler. Vücudumdaki izler tatil yaparken mi oldu?”

KIZIMA BAĞCIKLI AYAKKABI ALAMIYOR ZİRA EĞİLİP BAĞLAYAMIYORUM

Askerliğini 1998’de yedek subay olarak yapan Tuncay Subaşı, görevinin bitimine 10 gün kala Kuzey Irak’ta teröristlerle girdiği çatışmada ağır yaralandı. Göğsünde ve başındaki şarapneller sebebiyle başını öne eğemiyor, nefes almakta zorlanıyor. Yaşadıklarını şöyle özetledi: “Hastanede, komutanımız geldi ve ‘Tuncay asteğmenim, sen artık bizim kahraman gazimizsiniz’ dedi. Ama 20 yıldır uzuv kaybım yok diye gazi değilim. 10 yaşında bir kızım var. Bağcıklı ayakkabı alamıyorum ona çünkü eğilip bağlayamıyorum. En azından cuma namazlarını ayakta kılmak istiyorum ama alnımı secdeye indiremiyorum. Kızımı göğsüme yaslayamıyorum, kalbimde mermi var ama gazi değilim işte…”

İstanbul’da Bylock operasyonu: Bebekli annelerin de olduğu 28 kişi gözaltına alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder