24 Eylül 2020 Perşembe

Mike Pompeo uyardı: “Türkiye’nin Çin’e bağımlılığı ABD ile askeri iş birliğini zora sokabilir”

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin Huawei ve diğer Çinli teknoloji şirketlerine artan oranda bağımlılığının ABD’nin, NATO müttefiki Türkiye ile askeri iş birliğini zora sokabileceği uyarısında bulundu.

BOLD – ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington Examiner’a verdiği röportajda, “Türkiye’nin Huawei ve diğer Çinli şirketlere bağımlılığının artmasının ABD ile askeri işbirliğini olumsuz etkileyebileceği” uyarısında bulundu.

“İşleri daha da zorlaştırıyorlar” diyen Pompeo, Türkiye’de önemli miktarda veri bulunduğuna dikkat çekti.

Pompeo, “Şu anda Türkiye’de önemli miktarda veriye sahip olmanız ve bu verilerin Çin Komünist Partisi’nin elinde olduğu gerçeği her zamankinden daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE ZARAR VERECEK

Huawei ve ZTE gibi Çinli telekom şirketleri son yıllarda Türkiye’deki varlıklarını arttırmış durumda. Söz konusu genişleme, Ankara-Washington hattında zaten gergin durumdaki askeri ilişkilere rahatsız edici bir siber güvenlik sorunu da ekliyor.

Türkiye’deki en büyük telekomünikasyon şirketi konumundaki Turkcell geçtiğimiz Şubat ayında cep telefonu uygulamaları altyapısını kullanmak üzere Çin teknoloji devi Huawei ile anlaşma imzaladı. Böylece Turkcell Huawei Mobil Hizmetler (HMS) adı verilen ve uygulama mağazasıyla bulut hizmeti veren sistemi Çin dışında kullanan ilk sağlayıcı oldu.

Trump yönetimi, Huawei firmasının İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde de kamu güvenliğini ilgilendiren projelerden men edilmesi için bu ülkelere uzun süredir baskı uyguluyor.

Washington, NATO müttefiki ülkeleri bu tür iş birliklerinin, Çin’in istihbarat teşkilatlarıyla bağlantılı teknoloji şirketlerinin (casusluk) faaliyetlerine maruz kalma riskindense Amerikan askerlerini geri çekilmeye zorlayabileceği konusunda uyarmıştı.

“Savunma ve güvenlik ağlarımızın güvende olduğundan emin olmalıyız.” diyen Pompeo, Washington Examiner’a verdiği mülakatta, “Türkiye içinde veya Çin etkisi altındaki başka herhangi bir ülkede (Çin’in) faaliyetlerinin artmasından etkilenecek olan sadece askeri ve güvenlik ağlarımız değil. Aynı zamanda Amerikan verilerinin korunduğundan da emin olmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

“BUNUN GERÇEK BİR BEDELİ VAR”

Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’ni bir imparatorluk inşasının yanı sıra Çin Komünist Partisi’nin stratejik noktalarda siyasi nüfuz elde etme adına “yağmacı” kredi kullandırma yolu olarak tanımlayan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye’nin Pekin’le yaptığı anlaşmalarla ilgili benzer endişeleri dile getirdi.

Çin’in sağladığı kredilere atıfta bulunan Pompeo, “Bunun gerçek bir bedeli var, ön ödeme değil. Çin Komünist Partisi’nin kaynaklarını kabul etmenin gerçek bir bedeli olacaktır. En nihayetinde bu ülkelerdeki insanlar daha kötü durumda olacak. Bu sadece Güneydoğu Asya ya da Türkiye için değil, ABD için de geçerli.” şeklinde konuştu.

Çin’in diğer ülkelerde zemin kazanmak için devlete ait işletmeleri kullanarak hegemonya yaratmaya çalıştığını öne süren Pompeo, “Onların (Çin) ilk kuralı gelip bir şeyler çalmaktır. ikincisi, onu Çin Komünist Partisine getirmektir. Ardından da devlet destekli bir girişimle dünyaya açılmak.” sözleriyle Pekin’e karşı tedbirli davranmaya çağırdı.

Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın da Çin’in bu ‘taktiğini’ ciddiye aldığını sözlerine ekledi.

ÇİN’İN TÜRKİYE’YE YATIRIMLARI

Washington Examiner’ın haberinde, Stanford Üniversitesi’nden Ayça Alemdaroğlu ile Chicago Üniversitesi’nden Sultan Tepe’nin Foreign Policy dergisi için kaleme aldıkları makaledeki analizlerine de yer verildi. Bu analizler kaynak gösterilerek, “Çin’in Türkiye’ye 2016-2019 yılları arasında 3 milyar dolar yatırım yaptığı ve önümüzdeki yıl sonuna kadar bu rakamı iki katına çıkarmayı planladığı” kaydedildi.

Haberde, “2020 yılı içinde Çin’in İhracat ve Kredi Sigortası Şirketi’nin, ‘Tek Kuşak Tek Yol’ kapsamındaki projelerinde kullanılmak üzere Türkiye’nin Varlık Fonu’na 5 milyar dolar tutarında yatırım vaadinde bulunduğu” ifadeleri yer aldı.

İNCİRLİK ÜSSÜNÜN AKIBETİ

Washington Examiner, Pompeo’nun Huawei konusunda Türkiye’ye yönelik uyarılarının Senato Dış İlişkiler Avrupa Alt Komisyonu’nun kıdemli üyelerinden Wisconsin Senatörü Ron Johnson’ın İncirlik açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Senatör Johnson, 23 Eylül’de yine Washington Examiner internet sitesine verdiği röportajda, ABD’li stratejistlerin Amerikan askerlerinin Adana’daki İncirlik Üssü’nden çekilmesi olasılığına hazırlandığını belirtmiş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de “Gittiği yol iyi değil. Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’deki varlığımız tehdit altında” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’li senatör, İncirlik’e alternatif olarak Yunanistan’ın Girit Adası’nın değerlendirildiğini söylemişti.

Alman Büyükelçi Erdmann’dan AB’ye çağrı: Erdoğan’ın nefesi kesilene kadar sabırlı olmalı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder