24 Eylül 2020 Perşembe

Feyyaz Ö. Avusturya’da polise teslim oldu: MİT adına Kürt siyasetçi Berivan Aslan’ı öldürecektim

‘MİT görevlisi’ olduğunu iddia eden ve Avusturya istihbaratına teslim olan Feyyaz Ö, Kürt siyasetçi Berivan Aslan’a yönelik suikast hazırlığı içinde bulunduğunu söyledi.

BOLD – Avusturya’da, Yeşiller Partisi eski Milletvekili ve yeni Milletvekili Adayı Kürt siyasetçi Berivan Aslan’a Türk istihbarat teşkilatı MİT’in suikast planladığı öne sürüldü. Söz konusu iddia, “MİT görevlisi” olduğunu söyleyen ve Avusturya istihbarat birimlerine teslim olan Feyyaz Ö. isimli kişi tarafından ortaya atıldı. Buna göre Feyyaz Ö, Berivan Aslan’a suikast hazırlığı içindeydi.

BİR OTELDE EMİR BEKLİYORDU

ETHA’nın aktardığı iddiaya göre, İtalyan pasaportu olan Feyyaz Ö. suikast ile ilgili bilgileri Sırbistan’da başka bir MİT ajanından aldığını ve Avusturya’da yaşayan Aslan’ı bir süredir takip ettiğini söyledi. Berivan Aslan’a suikast düzenlemek için bir otelde emir beklediğini söyleyen Feyyaz Ö, Berivan Aslan’ı öldürerek ya da yaralayarak muhalif Kürt siyasetçiye bir mesaj verilmek istendiğini öne sürdü.

Feyyaz Ö’nün ayrıca, Avusturyalı istihbarat birimlerine, ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz hakkında da yalan ifade vererek tutuklanmasına neden olduğunu da söylediği belirtiliyor. ABD görevlisi Metin Topuz, Fethullah Gülen’le bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Savcılık bu iddiasını ‘gizli tanıklara’ dayandırmıştı.

SUİKAST LİSTESİNDE BAŞKALARI DA VAR

Feyyaz Ö. ifadesinde başka iddialarda bulundu. İddiaya göre, MİT Avusturya’da başka suikastlar da planladı. Avusturyalı yazar ve siyasetçi Peter Pilz ile Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Andreas Schieder suikast listesinde bulunuyordu.

Almanya vatandaşı Türkiye kökenli akademisyen Burak Çopur da Twitter hesabından paylaştığı mesajda, MİT görevlisinin itiraflarıyla ilgili “Arkadaşım Yeşiller Partisi’nden milletvekilli adayı @Berivan_Aslan’a suikast planı! MİT’ten suikastçı ve itirafçı her şeyi Avusturya istihbaratına anlatmış” ifadelerini kullandı.

Berivan Aslan Viyana’da azınlıklar, inanç özgürlükleri, kadın mücadelesi konularında aktif siyaset yapan ve 2021 Viyana eyalet seçimlerinde Yeşiller partisinden aday olan Kürt ve muhalif bir siyasetçi.

BUNDESTAG’DA GÜNDEM MİT

MİT’nin Almanya’daki gizli faaliyetleri son yıllarda ülkede yoğun tartışmalara neden oluyor. Federal Hükumete, parlamentoda (Bundestag) yöneltilen MİT bağlantılı soru önergelerinin artış dikkat çekiyor.

Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve Sol Parti’nin ardından son olarak Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yönelttiği “Almanya’da casusluk” başlıklı önergede de Türkiye öne çıkıyor. FDP’li milletvekili Benjamin Strasser’in yönelttiği soru önergesine hükümetin verdiği yanıtta, “Almanya’da casusluk, yabancı devletlerin etki altına alma faaliyeti ve gizli istihbarat çalışmalarının tehlikeli boyutlara ulaştığı” belirtiliyor.

Alman hükümeti verdiği yanıtta, Almanya‘da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) raporlarına atıf yapılıyor ve en çok Rusya, Çin, İran ve Türkiye’nin istihbarat faaliyetlerinde artış olduğu aktarılıyor.

MİT TÜRK MUHALİFLERİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Soru önergesini yönelten milletvekillerinden biri olan Benjamin Strasser, Almanya’nın Türk istihbaratı için hedef olduğuna şaşırmamak gerektiği görüşünde. DW Türkçe’ye konuşan Strasser, hedefteki kişilerin Almanya’da yaşayan ancak Erdoğan yanlısı olmayan Türkiye kökenliler olduğunu belirtiyor. 15 Temmuz’dan sonra çok sayıda kişinin Almanya’ya gelerek siyasi sığınma başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Strasser, sadece geçen yıl Türkiye’den gelenlerin yaptığı iltica başvuru sayısının 11 bin 423 olduğunu, artan muhalif sayısıyla birlikte MİT’in faaliyetlerinin de arttığı görüşünü savunuyor.

Almanya’nın MİT’in hedef ülkeleri arasında yer aldığını kaydeden Strasser, MİT’in sadece istihbarat toplamakla da kalmadığını belirtiyor. Strasser, Almanya’daki muhaliflerin sindirilmesine ve Alman güvenlik birimlerine sızma girişimlerine dair raporların bulunduğunu da belirtiyor ve son yıllarda Erdoğan’la birlikte hareket eden aşırı milliyetçi kesim Ülkücülere vurgu yapılıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder