24 Eylül 2020 Perşembe

Türkiye’ye yaptırım ihtimali azaldı Yunanistan ve Rumlar bastırıyor

AB’nin Atina’yla istikşafi görüşmelere başlamaya hazırlanan Ankara’ya yaptırım uygulama seçeneğinden uzaklaştığı belirtiliyor. Bir AB diplomatı, “Diyalog yaptırım tehdidine ihtiyacı azalttı” dedi. Ancak Yunanistan ve Rumlar, yaptırımlar için bastırıyor.

BOLD – Türkiye’nin deniz yetki alanları konusunda Yunanistan’la istikşafi görüşmelere başlamayı kabul etmesi, Avrupa Birliği’nin (AB) Ankara’ya Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulama ihtimalini düşürdü.

Reuters’a konuşan üst düzey AB diplomatları ve yetkilileri, Avrupa Birliği’nin bu gelişmenin ardından Ankara’ya yaptırım uygulama tehdidini sürdürmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Bir AB diplomatı, “Diyalog yaptırım tehdidine ihtiyacı azalttı. Bu yüzden şu an 27 üye arasında böyle bir adım için konsensüs yok” ifadesini kullandı.

Ajans, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i Antalya Limanı’na çekmesinin de tansiyonun düşmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Bir başka AB diplomatı ise Brüksel’de 24-25 Eylül’de yapılması planlanan ve Türkiye’ye odaklanılması beklenen AB Liderler Zirvesi’nin ertelenmesinin de daha fazla zaman kazanılmasını sağlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

AB liderlerinin 1-2 Ekim’e ertelenen zirvede Türkiye’ye yaptırım uygulama önerilerini gözden geçirmeleri bekleniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile üçlü formatta düzenlediği video konferansın ardından Türkiye ve Yunanistan’ın istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğu duyurulmuştu.

RUMLAR, “BELARUS KARTINI” OYNUYOR

Doğu Akdeniz krizindeki bu gelişme, AB’nin Belarus konusundaki tavrını ise daha büyük bir belirsizliğe itti. Yunanistan tarafından desteklenen Güney Kıbrıs, Brüksel Ankara’ya karşı daha sert bir duruş sergileyene dek Belarus’a yönelik AB yaptırımlarını bloke ediyor. AB yaptırımları için 27 üye ülkenin de desteği gerekiyor.

Kıbrıslı Rum bir diplomat, Reuters’a yaptığı açıklamada “Korkarım, bu şekilde giderse Belarus konusunda ısrar etmek zorunda kalacağız. Elimizdeki tek silah o” diyerek AB’nin kendilerine başka bir diplomatik yol bırakmadığını belirtti.

Söz konusu diplomat, “Türkler zekice bir oyun oynuyor. Yunanistan’la yakınlaşarak bizim diğer ülkelerle aramızı açmaya çalışıyorlar” dedi. Kıbrıslı Rum diplomat, “Biz kenara itilmiş gibi görünüyoruz” diye ekledi.

ATİNA DA YAPTIRIMLAR KONUSUNDA ISRARLI

Atina, Türkiye ve Yunanistan’ın deniz sınırları, enerji hakları ve diğer anlaşmazlıkları müzakere etmeyi kabul etmesine rağmen, AB’nin Ankara’ya yönelik yaptırımları onaylamasını beklediğini duyurdu.

Ulusal liderlerin bazı önerileri benimsemelerini beklediğini söyleyen Yunan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas, “Asıl soru, Türkiye’nin ‘itaatsizliği’ durumunda bu yaptırımların nasıl etkinleştirileceği, çünkü biz AB’nin çok hızlı bir şekilde işlediğini görmeye alışkın değiliz” dedi.

ERDOĞAN, NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonla görüştü. Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz meselesinde gerginliğin düşürülmesinden ve diyalogdan yana olduğunu sadece söylemleriyle değil eylemleriyle de açık ve net biçimde ortaya koyduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Doğu Akdeniz meselesinde ortaya koyduğu yapıcı çabaları takdirle karşıladığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda NATO’daki ayrıştırma sürecine ilk andan itibaren destek verdiğini ve bir uzlaşıya varılmasını samimiyetle arzu ettiğini belirtti.

ERDOĞAN, AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz krizini Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile de görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, “Doğu Akdeniz meselesinin temelinde Yunanistan ve Rum kesiminin maksimalist iddiaları ile Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin haklarının yok sayılmak istendiğine” işaret etti.

Sorunların çözümü için başından beri diyalogdan yana olan Türkiye’nin Yunanistan ile istikşafi görüşmelere hazır olduğunu aktaran Erdoğan, “diplomasiye tanınan fırsatın, Yunanistan tarafından daha önce olduğu gibi yine heba edilmemesi temennisinde” bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Leyen de Türkiye ile Yunanistan arasında görüşmelerin başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

“TANSİYONU DÜŞÜRMEZSE TÜRKİYE’YE YAPTIRIM UYGULANACAK”

Öte yandan Yunan basını AB Komisyonu Başkanı Leyen’in, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile yaptığı telefon görüşmesinde Ankara’ya yaptırımlar konusunda güvence verdiğini iddia etti.

Yunan Ekathimerini Gazetesi’nin haberine göre Von der Leyen, Anastasiadis’e, “Doğu Akdeniz’de gerginliklerin azalmaması ve Kıbrıs’a yönelik yasadışı faaliyetlerin sona ermemesi halinde AB’nin Türkiye’ye karşı tedbir uygulama konusunda” Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderine güvence verdiği bildirildi.

Stoltenberg: Türkiye ile Yunanistan teknik görüşmelerinde ilerleme kaydedildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder