25 Eylül 2020 Cuma

Zehirlenen Rus muhalif lider Navalny’nin banka hesapları donduruldu evine haciz geldi

Almanya’da tedavisi tamamlanarak taburcu edilen Alexey Navalny’nin Rusya’daki banka hesapları ve mal varlıkları mahkeme kararıyla donduruldu ve evine haciz geldi.

BOLD – Nalavny, 20 Ağustos’ta Rusya’da uçakta fenalaştıktan birkaç gün sonra tedavi için Almanya’ya gitmiş; 23 Eylül’de de taburcu edilmişti.

Taburcu edildikten bir gün sonra, Navalny’nin danışmanlarından Kira Yarmiş, “Komada olan bir insanın evine ve mal varlığına el koydular” açıklaması yaptı.

Navalny’nin Noviçok sinir gazıyla zehirlediği ortaya çıkmış, Kremlin ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Alman hükümeti, Navalny’den alınan örneklerin incelendiğini ve Noviçok sinir gazının bulunduğu; bu sonucu Fransa ve İsveç’teki laboratuarların da doğruladığını açıklamıştı.

Navalni taburcu edildikten sonra, fizik tedavisi devam ettiği için Almanya’da kaldı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise, “Moskova’ya istediği zaman dönmekte özgür olduğunu” açıkladı.

Daha önce açıklama yapan Yarmiş de, Navalni’nin tamamen iyileştikten sonra Rusya’ya geri dönmekten başka bir ihtimali düşünmediğini açıklamıştı.

MAL VARLIKLARINA NEDEN EL KONULDU

Kira Yarmiş, Navalny’nin Başkent Moskova’nın güney doğusundaki evi ve bankadaki mal varlıklarına henüz komadayken, 27 Ağustos’ta el konulduğunu açıkladı. Evin artık satılamayacağını ya da bağışlanamayacağını duyurdu.

Karar, Moskova’daki Schoolchild isimli yemek şirketinin açtığı bir dava sonucunda alındı.

Şirketin sahibi, Putin’in şefi lakabıyla bilinen zengin Rus iş adamı Yevgeni Prigozhin.

Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, Moskova’daki okullarda 2018’de çok sayıda öğrencinin yemekler yüzünden zehirlenmesinin ardından bir video yayımlayarak, yemekleri bu okullara dağıtan Prigozhin’in şirketinin ne kadar kaliteli iş yaptığını sorgulamıştı.

Prigozhin’in Navalni’ye iftira ve karalama suçlamasıyla dava açmış; Ekim 2019’da bir mahkeme, kurumun videoyu silmesine ve şirketin video sebebiyle uğradığı zarardan dolayı yaklaşık 1.1 milyon dolar ödemesine karar vermişti.

Prigozhin aynı zamanda Libya ve Suriye’de paralı askerleri olduğu belirtilen Wagner adlı Rus güvenlik şirketinin sahibi.

Rus muhalif Aleksey Navalny taburcu edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder