23 Eylül 2020 Çarşamba

Koronalı güvenlik görevlisi nedeniyle AB Zirvesi ertelendi

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in, koronavirüs testi pozitif çıkan bir güvenlik görevlisiyle temas etmesi nedeniyle bu Perşembe ve Cuma günü Brüksel’de yapılması planlanan AB Zirvesi’nin bir hafta ertelendiği açıklandı.

BOLD – 24-25 Eylül’de yapılması planlanan ve Türkiye-Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerginliğinin ele alınması beklenen AB Liderler Zirvesi AB yetkilisi Michel’in karantinaya alınması nedeniyle 1 Ekim’e ertelendi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in Sözcüsü Twitter’dan yaptığı açıklamada, AB zirvelerine başkanlık eden Michel’e yapılan koronavirüs testinin negatif çıktığını ancak AB kurumlarının yerleşik olduğu Belçika’daki kurallara uyarak karantinaya girdiğini söyledi.

Sözcü Barend Leyts, “Konsey Başkanı bu gün, geçen hafta başında yakın temas içinde olduğu bir güvenlik görevlisine yapılan Kovid testinin pozitif olduğunu öğrendi. Belçika kurallarına uyarak, bugünden itibaren karantinaya girdi” dedi.

ZİRVEDE GÜNDEM DOĞU AKDENİZ VE BELARUS

Zirvede, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinden yaşanan gerilimin ele alınması bekleniyordu. Eski Belçika Başbakanı Michel, geçen haftanın büyük kısmını, Kıbrıs ve Yunanistan’a yaptığı diplomatik ziyaretlerle geçirmişti. Zirve, birliğin Türkiye ile ilişkilerinin geleceği ve Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının seyri açısından kritik önemde görülüyordu. AB Zirvesi öncesi Doğu Akdeniz’de Fransa’nın da müdahil olmasıyla tırmanan diplomatik ve askeri gerilim, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin 13 Eylül’de Antalya’ya dönmesiyle dinmeye başlamıştı. Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’ya yaptırım uygulanmasına Güney Kıbrıs’ın ‘Türkiye şartı’ koyması, AB’nin Libya’ya silah ambargosunu deldiği gerekçesiyle bir Türk şirkete yaptırım uygulama kararı da zirvenin başlıca gündem maddelerindendi. Zirvede Çin ile ilişkiler ve iç pazarın durumu gibi konuların da ele alınması bekleniyordu.

“Türkiye ve Yunanistan istikşafi görüşmelere hazır”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder