23 Şubat 2021 Salı

Biden yönetimi yeni Türkiye Büyükelçisini 2.5 ay sonra onayladı

Aralık ayı başında Washington Büyükelçiliği’ne atama kararı alınan ancak geçen iki buçuk aylık süre zarfında ataması gerçekleşmeyen AKP’li Murat Mercan’ın kararnamesi ABD’den gelen onay sonrası nihayet yayımlandı.

BOLD – Joe Biden’in ABD başkanlık seçimini kazanmasının ardından AKP Hükumeti, Aralık ayı başında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne Tokyo Büyükelçisi olarak görev yapan AKP’li eski milletvekili Hasan Murat Mercan’ın atanacağı duyurdu. Ancak atama dün yapılabildi. Atamanın gecikmesi ABD’nin henüz Mercan’a agreman (onay) vermediği yorumlarına neden olmuştu.

ABD’NİN ONAYI SONRASI ATAMA YAPILDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın imzasıyla büyükelçi kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre AKP Hükumeti’nin aralık ayında Washington Büyükelçiliğine atama kararı aldığı Murat Mercan’ın kararnamesi de yer aldı. Atamanın gecikmesi, Ankara – Washington arasında devam eden gerilim nedeniyle ABD’nin Mercan’a agreman vermediği yorumlarına neden olmuştu. Büyükelçilerin atanmasında öncelikle atanacak isim için büyükelçinin görev yapacağı ülke, kişiyi kabul edeceğine dair onay veriyor.

8 YIL ABD’DE KALDI

1984-1985 yıllarında Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan Mercan bu dönemde ABD’de Florida Üniversitesi’ne doktora yapmak üzere gönderildi. Florida Üniversitesi’nin Karar ve Enformatik Bilimleri Bölümü’ndeki doktorasını 1989 yılında tamamladı. Cleveland Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Analiz Bölümü’nde 1989-1992 yılları arasında yardımcı doçent doktor olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra 1992-2004 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde önce yardımcı doçent doktor, sonra doçent doktor olarak çalıştı.

İKİ DÖNEM AKP VEKİLLİĞİ YAPTI

Washington Büyükelçiliğine atanan Mercan, AKP’nin kurucuları arasında yer alıyor. AKP’den 22 ve 23’üncü dönem Eskişehir milletvekili seçilen Mercan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Asamblesi (BAB) Türk Delegasyonu Başkanlığı, 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 3 Şubat 2012 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcılığına atandı, bu görevinden 5 Eylül 2014 tarihinde istifa etti. Mercan, 3 yıldır Tokyo Büyükelçisi olarak görev yapıyordu.

 

‘Hayalet komutan’ Heysem Topalca Susurlukvari kazaya kurban gitti

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder