Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “HDP’ye yönelik süregelen baskılar nedeniyle” derin endişe duyduklarını belirtti. Yapılan açıklamada hukukun üstünlüğü ve siyasi örgütlenme hakkı hatırlatılarak demokratik sistemin teminat altına alınması istendi.
BOLD – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve parti üyelerine yönelik uygulamaları eleştirdi.
Borrell’in sözcüsü Peter Stano, AB’nin HDP ve üyelerine yönelik süregelen baskılardan derin endişe duyduğunu belirterek son dönemde tutuklamalar ve seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması uygulamalarıyla siyasi yargılama görünümü veren hukuki süreçler ve TBMM üyelerinin parlamenter dokunulmazlıklarının kaldırılması girişimlerine dikkat çekti.
Stano, bu gelişmelerin, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanmaması ve yüzlerce yerel politikacı, seçilmiş yetkili ve HDP üyelerinin terörle bağlantılı suçlar nedeniyle gözaltına alınması sonrasında yaşandığına işaret etti.
Sözcü Stano, herhangi bir suç ve kusurlu davranış iddiasının hukuki süreçlerle kanıtlanması ve masumiyet karinesinin teminat altına alınması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, “Avrupa Konseyi’nin uzun yıllardır üyesi ve AB üye adayı olan Türkiye, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve siyasi örgütlenme özgürlüğü dahil olmak üzere demokratik sistemini teminat altına almak zorundadır” ifadeleri kullanıldı.
HDP’YE YÖNELİK OPERASYONLARIN BİLANÇOSU
Halkların Demokrasi Partisi’nin 10 Aralık 2020’de İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayınladığı rapora göre HDP’ye yönelik operasyonların bilançosu şöyle:
Temmuz 2015’ten bu yana 93 HDP il eş başkanı, 193 HDP ilçe eş başkanı, 1 belde eş başkanı tutuklandı.
Temmuz 2015’ten bu yana parti eş genel başkanları ile birlikte 18 milletvekili, 23 MYK üyesi, 21 PM üyesi, 800’ü aşkın il ve ilçe yöneticisi tutuklandı. Şu anda 7 milletvekili ve 15 MYK üyesi tutuklu. Bunun yanında, 13 milletvekilinin milletvekilliği düşürüldü.
HDP’Lİ TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ
HDP’nin yayınladığı rapora göre şu anda tutuklu olan 7 eski milletvekili şunlar:
- Selahattin Demirtaş
- Figen Yüksekdağ
- İdris Baluken
- Çağlar Demirel
- Abdullah Zeydan
- Gülser Yıldırım
- Musa Farisoğulları
HDP’nin şu ana kadar 24 milletvekili ceza aldı. Bunlardan hala 7’si milletvekilliği görevine devam ediyor. 13 milletvekilinin ise vekillikleri düşürüldü.
Partinin yayınladığı rapora göre HDP’nin 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana toplamda 18 vekili tutuklandı, 13 vekilin vekillikleri düşürüldü.
Bu arada HDP’nin raporunun yayınlanmasının ardından Yargıtay, HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen ‘terör örgütü propagandası’ cezasını da onadı. Gergerlioğlu’nun önümüzdeki günlerde milletvekilliğinin düşürülmesi ve cezaevine girmesi bekleniyor.
30 MART 2014 YEREL SEÇİMLERİ SONRASI DÖNEM
2014 yılında yapılan Yerel Yönetim Seçimleri sonrası HDP’li başkanvekilleri dâhil 93 belediye eş başkanı tutuklandı, 84 HDP’li belediyeye ise kayyum atandı.
Bu dönemde HDP çizgisindeki Demokratik Bölgeler Partisi’ne (BDP) mensup 27 belediye eş başkanı tutuklu bulunuyor.
2016 yılı Eylül ayında yine HDP çizgisindeki Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) sahibi olduğu belediyelere kayyım atanmaya başlandı. Bu dönemde BDP’nin 102 belediyesinin 93’üne kayyum atandı.
31 MART 2019 YEREL SEÇİMLERİ SONRASI DÖNEM
31 Mart 2019 yerel seçimleri sonucunda HDP, 65 belediye başkanlığı kazandı.
YSK seçim sonrasında KHK’ları gerekçe göstererek 6 HDP’li belediye başkanına mazbatalarını vermedi.
19 Ağustos 2019 tarihi sonrasında ise başta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri olmak üzere 48 HDP’li belediyeye kayyım atandı, HDP’li 37 Belediye Eş Başkanı tutuklandı, bu başkanlardan 17 Belediye başkanının tutukluluğu halen devam ediyor.
medyaboldSon 4 yılda 219 hamile ve bebekli anneye keyfi gözaltı ve tutuklama
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder