26 Şubat 2021 Cuma

Suriye’de sular ısınıyor: ABD İran destekli milisleri, Rusya IŞİD’i vurdu

ABD’de göreve gelen Joe Biden yönetiminin Suriye’de ilk sahaya yansıması görüldü. Pentagon, Suriye’de İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi. Bu arada Rusya’da bu hafta IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenledi.

BOLD – ABD Suriye’de İran destekli milislere hava saldırısı düzenledi. Pentagon sözcüsü John Kirby saldırıyla ilgili, “ABD Başkanı Biden’ın emriyle ordu, Suriye’nin doğusunda İran destekli milislerin kullanmakta olduğu altyapıyı hedef aldı” ifadelerini kullandı.

Kirby, saldırının niçin gerçekleştirildiğine ilişkin ise, “Bu saldırı son dönemde Irak’ta Amerikan ve Koalisyon güçlerine yapılan saldırılara misilleme olarak düzenlendi” diye konuştu.

IŞİD’LE MÜCADELENNİ YENİDEN CANLANMASI BEKLENİYOR

Eski Başkan Donald Trump döneminde IŞİD’in yenilgiye uğratıldığının açıklanmasının ardından ABD, Suriye’deki güçlerini ülkenin doğusuna çekmiş ve petrol bölgelerinin korunmasına odaklanmıştı.

ABD’deki Joe Biden yönetimin Suriye’de özellikle IŞİD’le mücadelede yeniden daha aktif bir politika uygulanması bekleniyor. Bu kapsamda, YPG’ye ve YPG ile bağlantılı Suriye Demokratik Güçleri’ne ABD’nin desteğinin artacağı ifade ediliyor.

Bugüne kadar Suriye’deki İran destekli gruplara karşı çok fazla saldırı düzenlemeyen ABD’nin bu grupları hedef alması da Washington’un politikasının değişeceğinin göstergelerinden birisi.

SOHR: 17 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Cuma gecesi Irak sınırında gerçekleştirilen hava saldırılarında İran yanlısı Haşdi Şabi milislerine mensup en az 17 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran yanlısı milislere yönelik düzenlenen hava saldırısı Biden’ın beş hafta önce göreve başlamasından bu yana ABD Ordusu’nun Ortadoğu’daki ilk harekatı oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırılar sonucunda Irak’tan Bukamal şehrinin güneyindeki gayri resmi bir Suriye sınır karakoluna gelen üç mühimmat kamyonunun imha edildiği bilgisini paylaştı.

Pentagon sözcüsü John Kirby, saldırının Suriye sınır karakolunun altyapısını hedef aldığını ve bölgedeki çeşitli tesislerin imha edildiğini belirti.

Kirby, söz konusu tesislerin aralarında Kataib Hizbullah’ın bulunduğu Haşdi Şabi’ye ait yapılanmalar tarafından kullanıldığını savundu.

“AÇIK BİR MESAJ”

Kirby, askeri operasyonlarla Biden’ın Ortadoğu’daki ABD birliklerini ve müttefiklerini korumak için harekete geçeceği konusunda ‘açık bir mesaj’ gönderdiğini vurgulayarak, saldırıları orantılı olarak nitelendirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise hava saldırıları hakkında Pentagon’un doğru hedefi seçtiğinden emin olduğunu belirterek, son zamanlardaki roket saldırılarından sorumlu olan milislerin vurulduğunu belirtti.

IRAK’TA AMERİKAN HEDEFLERİNE YÖNELİK SALDIRILAR

ABD’nin Irak’taki pozisyonlarına, uzun bir aradan sonra roketli saldırılar düzenlenmişti. Son üç saldırıda can kayıpları da meydana gelmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’deki havalimanında bulunan ABD üssüne 15 Şubat’ta düzenlenen roketli saldırıda bir sivil askeri personel hayatını kaybetmiş, bir ABD’li asker ve 5 Iraklı personel yaralanmıştı. Havalimanı çevresinde roketlerin isabet ettiği yerleşim yerlerinde de yaralanan siviller olmuştu. O saldırıdan günler sonra da ABD askerlerinin Bağdat’taki bir üssü hedef alınmıştı.

ABD Hükumeti saldırıdan Kataib Hizbullah’ı sorumlu tutuyor. Ancak, Kataib Hizbullah saldırıları üstlenmemişti.

NEDEN SURİYE’DEKİ HEDEFLER SEÇİLDİ?

Reuters ajansı ABD’nin hava saldırısını Suriye ile sınırlı tutup Irak’ta bir saldırı düzenlememesinin, bu saldırılara dair bir soruşturma yürüten Irak hükümetini zor duruma düşürmeme amacını taşıdığını aktardı.

Reuters’a konuşan adını açıklamak istemeyen bir ABD yetkilisi, bu şekilde verilen bir yanıt ile bir yandan milisleri cezalandırırken bir yandan da bölgedeki gerilimi daha fazla artırmamasının gözetildiğini söyledi.

RUSYA’DA SURİYE’DE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Bu hafta Suriye’de hava saldırısı düzenlendiğini açıklayan tek ülke ABD olmadı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Rusya’nın bu hafta Suriye’deki IŞİD hedeflerine onlarca hava saldırısı düzenlediğini aktardı.

Saldırıların Humus ile Deyr ez Zor arasındaki yolun güvenliğini sağlamak için operasyon başlatan Suriye ordusuna destek olmak amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Gözlemevine göre Salı ve Çarşamba günleri düzenlenen saldırılarda en az 10 IŞİD militanı öldürüldü.

Birleşmiş Milletler, IŞİD’in bölgesel hakimiyetini kaybetmesine rağmen Irak ve Suriye’de 10 bin aktif militanı olduğunu tahmin ediyor.

Tayyip Erdoğan’ın ABD’den beklediği telefon hala gelmedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder