24 Şubat 2021 Çarşamba

Yunanistan uçuşlar için Kovid-19 aşı sertifikası vermeye başladı

Yunanistan, Avrupa Birliği’nin (AB) karşı çıktığı bilinmesine rağmen birliğin ilk dijital aşı sertifikası veren ülkesi oldu. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) da dijital Kovid Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurmuştu.

BOLD – Turizm sezonunu açmaya hazırlanan Yunanistan, uluslararası seyahatleri daha güvenli kılmak ve kolaylaştırmak amacıyla uzun zamandır savunduğu aşı sertifikalarını vermeye başladı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçtiğimiz ay koronavirüs pandemisinden dolayı durma noktasına gelen uluslararası seyahatlerin yeniden canlandırılması için Avrupa Birliği çapında bir Kovid-19 aşı sertifikası oluşturulması çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz haftalarda İsrail ile Yunanistan arasında koronavirüs aşısı olanların iki ülke arasında herhangi bir kısıtlama olmaksızın seyahatine imkan sağlayan turizm anlaşması yapılmıştı.

Söz konusu sertifika yalnızca aşının her iki dozunu da almış olanlara veriliyor. Şimdiye kadar Yunanistan nüfusunun yüzde 2,2’si iki doz aşı yaptırdı.

Yunanistan, aşı sertifikasının mecburi olmadan sadece PCR testi yapmama ve karantinada beklememe gibi avantajlar sağlamasını istiyor. Atina turizm sezonuna kadar bu sertifikaların AB’de yürürlüğe girmesi için baskı yapıyor.

AB SICAK BAKMIYOR

Konu Avrupa Birliği liderlerinin yaptıkları toplantılarda da gündeme gelmişti. Ancak birlik yetkilileri aşı sertifikasına şimdilik sıcak bakmıyor.

AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, kişilerin aşılandığını belgelemenin tıbbi bir gereklilik olduğunu ancak bu tür bir belgenin getireceği avantajların çok dikkatlice düşünülmesi gerektiğini vurgulamıştı.

ULUSLARARASI UÇUŞLAR İÇİN DİJİTAL SEYAHAT KARTI GELİYOR

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Kovid Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurmuştu. Dijital kartlar, iOS ve Android platformlardan ücretsiz olarak indirilebilecek. Kartlarda yolcuların Kovid-19 testi ve aşı bilgileri bulunacak.

Kartta, testler ve aşıların yetkili kurumlar tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisi de yer alacak.

Singapur Hava Yolları, Aralık’ta dijital seyahat kartını deneyen ilk havayolu şirketi olmuştu.

Uluslararası seyahatlerde ‘dijital seyahat kartı’ zorunluluğu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder