23 Şubat 2021 Salı

Erdoğan’ın IBAN’ını eleştirdiği için tutuklanan gazeteci Hakan Aygün ile ilgili karar çıktı

Anayasa Mahkemesi, gazeteci Hakan Aygün’ün halka IBAN gönderen Erdoğan’ı eleştirdiği sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklanmasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali olduğuna karar verdi.

BOLD – Koronavirüsle mücadele kapsamında geçen yıl AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halka çağrı yaptı. IBAN numarası paylaşan Erdoğan, bağış yapılmasını istedi. Buna tepki gösteren gazeteci Hakan Aygün de sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “IBAN suresi ayet 1 ey IBAN edenler… Biz size ayrı bankalardan IBAN numaraları verdik ki IBAN edesiniz diye, hiç şüphesiz ki ahiret gününde IBAN edenle IBAN etmeyenler ayrılacaktır!”

Aygün, 3 Nisan 2020 tarihinde Erdoğan’ın başlattığı IBAN kampanyasını eleştirdiği için tutuklandı. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” ile suçlanan Aygün, 5 Mayıs 2020’ye kadar cezaevinde tutuklu kaldı.

TUTUKLAMA HUKUKİ DEĞİL

Anayasa Mahkemesine 22 Nisan 2020’de bireysel başvuruda bulunan Aygün’e ilişkin karar verildi. Yüksek mahkeme, Aygün’ün tutuklanmasının hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve Anayasa’nın güvence altına aldığı kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Aygün’e 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi kararında, Aygün’ün “halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu” kapsamında suçlanmasına neden olan “…iman numarasıyla İBANa çalışan din sömürücüleri…” ifadelerine dair, “Toplumun bazı kesimlerini ötekileştiren bir üslup kullandığı açıktır. Buna karşılık söz konu paylaşımın toplumun bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılıklarına dayanılarak başka bir kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik eden bir yönü yoktur” dedi.

İMAN MI İBAN MI?

Öte yandan Aygün’ün, “Diyanetten, yardımı belediyeye yapmayın, fetvası zekatların ulusal düzeyde kampanya bağışı caizdir” başlıklı haberle ilişkilendirilerek yaptığı, “Ondan sonra iman mı İBAN mı diye garİBAN imanlıları tahrik eden manyaklar çıkıyor. Görüyorsunuz bütün olay İBAN kavgası” ifadelerinin yer aldığı paylaşımına ilişin AYM kararında, “Toplum kesimlerini birbirine karşı kin ve düşmanlığa tahrik unsurunun veya şiddet çağrısının olduğu söylenemez” denildi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder