Katar’da yapılacak 2022 Dünya Kupası, göçmen işçiler için bir faciaya dönüştü. 10 yıldır devam eden inşaatlarda 6 bin 500 işçi hayatını kaybetti.
BOLD – Katar, ev sahipliği yapacağı Dünya Kupası hazırlıklarını sürdürüyor. 2022’de düzenlenecek turnuva için yapımı devam eden inşaatlarda ölen göçmen işçi sayısı 6 bin 500 oldu. İşçilerin büyük çoğunluğu Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka kökenli.
GÖÇMEN İŞÇİ HAYATI HİÇE SAYILDI
Dünya kupası her 4 yılda bir yapılıyor. 2022’deki organizasyonun ev sahipliğini ise Katar yapacak. Yaklaşık 10 yıl önce turnuvanın yapılacağı ülke olarak seçilen Katar, bu süre içinde pek çok projeyi inşa etmeye başladı. Yedi yeni stadyuma ek olarak, düzinelerce büyük proje tamamlandı ve havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar hala sürüyor. Ancak bu inşaatlarda işçi ölümü rekoru kırıldı. 6 bin 500’den fazla göçmen işçinin inşaatlarda can verdiği açıklandı.
Hükumet kaynaklarından derlenen verilere göre, turnuvaya hazırlıklar kapsamında Aralık 2010 gecesinden bu yana her hafta bu beş Güney Asya ülkesinden ortalama 12 göçmen işçinin öldüğüne işaret ediliyor. Hindistan, Bangladeş , Nepal ve Sri Lanka’dan elde edilen veriler, 2011-2020 döneminde 5 bin 927 göçmen işçi ölümünün olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Pakistan’ın Katar’daki büyükelçiliği, 2010 ile 2020 yılları arasında Pakistanlı işçilerden 824 kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.
GERÇEK SAYI DAHA FAZLA
The Guardian’ın haberine göre Filipinler ve Kenya dahil olmak üzere Katar’a çok sayıda işçi gönderen bazı ülkelerden ölümler bu rakamlara dahil edilmedi. Ayrıca açıklanan rakamlara 2020’nin son aylarında meydana gelen ölüm olayları da eklenmedi. Bu sebeple gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
“İŞ KAZASI” TANIMLAMASI TARTIŞMA KONUSU
Körfez’de işçi hakları konusunda uzmanlaşmış bir savunma grubu olan FairSquare Projelerinde direktör olan Nick McGeehan, ölüm kayıtları mesleğe veya iş yerine göre sınıflandırılmasa da, ölen birçok işçinin bu Dünya Kupası altyapı projelerinde istihdam edildiğini söylüyor. McGeehan ölümlerle ilgili, “2011’den beri ölen göçmen işçilerin çok önemli bir kısmı sadece Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını kazandığı için ülkedeydi” dedi.
Ölüm olayları sivil toplum kuruluşları ile turnuva hazırlığını yapan heyetleri de karşı karşıya getirdi. İnşaatlarda meydana gelen ölümlerle ilgili açıklamaları doğru kabul etmeyen ve Katar’da Dünya Kupası’nı düzenleyen komite, stadyum projelerindeki ölümler sorulduğunda, “Tüm bu trajedilerden çok üzüldük ve gerekli derslerin çıkarılmasını sağlamak için her olayı araştırdık. Bu konudaki şeffaflığı her zaman koruduk ve projelerimizde hayatını kaybeden işçi sayısıyla ilgili yanlış iddialara karşı çıktık” ifadelerini kullandı.
Futbolun dünya yönetim organı olan FİFA’nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada, işçilerin FİFA projelerindeki haklarını korumaya tamamen kararlı olduğunu söyledi. Kanıt sunmadan, “Şantiyedeki çok sıkı sağlık ve güvenlik önlemleriyle, FİFA Dünya Kupası şantiyelerindeki kaza sıklığı, dünyadaki diğer büyük inşaat projelerine kıyasla düşüktür” diye belirtti.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder