26 Şubat 2021 Cuma

Nijerya’da okul saldırısı: 300’den fazla kız öğrenci kaçırıldı

Nijerya’nın kuzeybatısında Zamfara’daki bir okul yurduna silahlı kişiler tarafından baskın düzenlendi. Okulda görevli bir öğretmen, saldırının ardından 300’den fazla kız öğrencinin akıbetinin bilinmediğini söyledi.

BOLD – Nijerya’nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde silahlı kişiler bir yatılı okula saldırı düzenledi. Jangebe bölgesindeki Devlet Kız Lisesine yapılan saldırıda, 300’den fazla öğrencinin kaçırıldığı belirtildi.

Okulda görevli bir öğretmen, yerel saatle 01.00’de düzenlenen saldırıda okula pikap ve motosikletleriyle gelen silahlı kişilerin ortaokul öğrencilerini araçlara bindirdikten sonra kaçtığını, saldırganlardan bazılarının üniformalı olduğunu anlattı.

AİLELER ÇOCUKLARINI ARIYOR

Saldırı sırasında okulda 421 öğrencinin olduğu belirtiliyor. Eyalet Valiliği saldırıyı doğruladı fakat ayrıntı vermedi.

Olayın ardından ailelerin okulun önünde toplandığı ve bazılarının ormanlık alanda çocuklarını aramaya çıktığı bildiriliyor.

Ülkede son haftalarda toplu insan kaçırma vakalarında artış yaşanıyor. Silahlı çeteler fidye için sık sık öğrencileri hedef alıyor.

SALDIRIYI KİM GERÇEKLEŞTİRDİ?

Zamfara eyaletinde faaliyet gösteren birkaç büyük silahlı grubun, para ve üyelerinin hapishaneden serbest bırakılması için bu şekilde saldırılar düzenlediği biliniyor.

17 Şubat’ta silahlı kişiler Niger eyaletindeki Kagara bölgesinde yatılı okula saldırı düzenleyerek 27 öğrenci ile 3’ü öğretmen 15 sivili kaçırmış ve 2 öğrenciyi öldürmüştü. Geçen hafta kaçırılan en az 42 kişi hala serbest bırakılmadı.

Geçtiğimiz aralık ayında yine ülkenin kuzeybatısında Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’nin memleketi Katsina’daki bir ortaokuldan 300’den fazla çocuk silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Silahlı kişiler müzakerelerin ardından çocukları serbest bırakmıştı.

OTLAK KAVGASI

Zamfara eyaleti 5 yıldır, hayvancılıkla uğraşan Fulaniler ile çiftçilik yapan bazı kabilelerin şiddetli çatışmalarına sahne oluyor.

Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

Bölgede çatışmalar nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Zamfara Eyaleti Valisi Bello Mohammed Matawalle öncülüğünde 2019 yılında iki grup, aralarındaki çatışmaları bitirecek barış anlaşmasını imzalamış ve 2 binden fazla çete üyesi silah bırakmıştı.

Suriye’de sular ısınıyor: ABD İran destekli milisleri, Rusya IŞİD’i vurdu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder