23 Şubat 2021 Salı

MSB: Yunan savaş uçakları TCG Çeşme araştırma gemisini taciz etti

Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait 4 F-16 savaş uçağının Kuzey Ege’nin uluslararası sularında bilimsel ve teknik araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisini taciz ettiğini açıkladı.

BOLD – Milli Savunma Bakanlığı, Yunanistan’a ait savaş uçaklarının kuzey Ege’nin uluslararası sularında hidrografik alanda bilimsel ve teknik araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisini taciz ettiğini açıkladı.

Araştırma gemisine yaklaşan 4 Yunan savaş uçağından birinin 2 deniz mili mesafede chaff fişeği bırakarak tacizde bulunduğu belirtildi.

MSB: GEREKLİ KARŞILIK VERİLDİ

TCG Çeşme araştırma gemisinin, yıllık planlı faaliyet programı kapsamında 2 Mart’a kadar kuzey Ege’nin uluslararası sularında hidrografik alandaki bilimsel ve teknik araştırmalar yapacağı açıklanmıştı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne bağlı 4 F-16 uçağı Limni Adası batısında TCG Çeşme’ye yaklaştı. Savaş uçaklarından biri TCG Çeşme’ye 2 deniz mili mesafede bir chaff fişeği atarak tacizde bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan savaş uçaklarının 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize yönelik gerekli karşılığın verildiğini belirtti.

Isı ve radar güdümlü füzeleri kandırmak için kullanılan Chaff önleme sistemi askeri uçakların çoğunda bulunuyor. Sistem pilotlar tarafından veya uçaktaki sistemler tarafından otomatik olarak fırlatılıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da olaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Maalesef Yunanlı komşularımızın sık sık yaptığı taciz hareketlerinden biri bu. Bizim de kendimize göre kurallarımız var. Kurallarımız çerçevesinde gerekli karşılık verildi” dedi.

Geminin çalışmasının “Tamamen depremle alakalı, hidrografik bir çalışma, bilimsel ve teknik bir çalışma” olduğunu belirten Akar, “Biz her zamanki gibi diyalogdan yanayız, iyi komşuluk ilişkilerinden, uluslararası hukuktan yanayız” diye konuştu ve “tacize gerekli karşılığın verildiğini” söyledi.

YUNANİSTAN, ÇEŞME İÇİN NAVTEX İLANINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türkiye’nin Orta Ege’de araştırma yapması için TCG Çeşme isimli gemiyi görevlendirmesi ve yayımladığı Navtex, Yunanistan’ın tepkisini çekmişti. Atina, Ankara’nın adımını ‘gereksiz’ olarak nitelendirmişti.

Yunan hükümet Sözcüsü Christos Tarantilisi, yaptığı açıklamada “Olumlu havaya uymayan gereksiz bir hareket” ifadelerini kullanmıştı.

Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi şikayeti Türk tarafına ilettiğini kaydeden Yunan yetkililer, Türkiye’nin Navtex ilanının yasa dışı olduğunu ve yetkisi olmayan bir istasyon tarafından yayınlandığını öne sürdü. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Alexandros Papaioannou yaptığı açıklamada, seyir önergesinin uluslararası sularla ilgili olduğunu ancak İzmir’deki limanın Navtex ilan etmeye yetkisi olmadığını iddia etti.

Olayla ilgili Yunan medyasında çıkan haberlerde, Yunan Deniz Kuvvetlerinin her olasılığa karşı hazırlıklı olduğu ve “TCG Çeşme araştırma gemisine Türk donanmasının eşlik edip etmeyeceği sorularına yanıt aranıyor” şeklinde haberler yer almıştı.

ÇEŞME GEMİSİ BÖLGEDE HANGİ FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYOR?

Türk yetkililer, TCG Çeşme gemisinin deniz tabanına kablo döşemeyeceğini ve araştırmaların deniz yüzeyinde sınırlı olacağını açıklamıştı.

TCG Çeşme gemisi, orta ve derin sularda hidrografik ve oşinografik (denizin fiziksel özellikleri) çalışmalar yapmak için tasarlandı. Deniz haritalarının güncellenmesi için de jeolojik araştırmalar yapan TCG Çeşme, batimetrik derinlik, manyetik şiddet, yerçekimi kuvveti, deniz yüzeyi ısısı, sismik hareketlilik, ses hızı, ortam ışığı ve tuzluluk oranı konularında hassas araştırmalar yapabiliyor.

Türkiye daha önce de aynı bölgede 2018 yılında bazı ölçümlerde bulunmuştu.

YUNANİSTAN’IN ASKERİ FAALİYETLERİ RAHATSIZLIK YARATTI

Türkiye ve Yunanistan, 2016 ara verilen istikşafi görüşmelere (keşif, tanıma amaçlı görüşme) 25 Ocak’ta İstanbul’da yeniden başladı. Bu tarihten sonra Yunanistan’ın bazı faaliyetleri Ankara’nın tepkisini çekti.

25 Ocak’tan bu yana Yunanistan, İskiri Adası kuzeybatısındaki uluslararası suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı’nı gerçekleştirdi.

Bunun yanı sıra 10-17 Şubat 2021 tarihlerindeki denizaltı faaliyetlerine ilişkin yayınladığı denizaltı ilanlarında (SUBDANGER-Denizaltı Tehlike Sahası) gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek, Limni, Taşoz, Midilli, Sakız, İpsara, Ahikerya ve Sisam adalarının karasularını kapsayan sahaları ilan etti.

Aynı şekilde Ege Denizi ve Akdeniz’de 17 Mart-27 Nisan 2021’de atışlı eğitim yapılacağına yönelik denizaltı ilanında gayrı askeri statüdeki Limni, Bozbaba, Midilli, Meis, İpsara, Sakız, Semadirek adalarının karasularını kapsayan sahalara yer verdi.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLADI

İki NATO üyesi ülke Doğu Akdeniz’deki gerilimi çözmek için istikşafi görüşmelere başlamış ve 25 Ocak’ta İstanbul’da bir araya gelmişti. Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi’nde çatışma riskinin azaltılması ve karşılıklı güvenin arttırılması için 12 Mart 2002’de başlatılan ve 2016’da ara verilen istikşafi görüşmelerin 61’incisi 25 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

İki taraf bir sonraki istikşafi görüşmenin Mart ayında Atina’da yapılması konusunda görüş birliğine varmıştı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz krizine AB de geçtiğimiz aralık ayında Türkiye’ye aşamalı yaptırım uygulanması kararı alarak dahil olmuştu. Türkiye’nin sismik araştırma faaliyetleri nedeniyle planlanan yaptırımların genişletilmesi ise Mart ayında yeniden ele alınacak.

Türkiye ile Yunanistan arasında yeni gerginlik

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder