23 Şubat 2021 Salı

İşsizlik ve niteliksiz üniversiteler nedeniyle beyin göçü liseye indi

Türkiye’de gelecek kaygısı beyin göçünü liseye kadar düşürdü. 2019’da Türkiye’nin başarılı liselerinden Alman Lisesi’nin 94.7’si, İstanbul Erkek Lisesi’nin yüzde 52.6’sı, Galatasaray Lisesi’nin yüzde 32.6’sı yükseköğrenim için yabancı ülkeleri seçti. CHP Milletvekili Zeynel Emre, Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

BOLD – Tüm şikayetlere karşın durdurulamayan beyin göçü, lise mezunlarına kadar düştü. Türkiye’nin en başarılı lise mezunları, okumak için Türkiye dışındaki üniversiteleri tercih ediyor.

LİSE MEZUNLARININ AKLI YURT DIŞINDA

CHP Milletvekili Zeynel Emre 2019’da üniversite eğitimi için yurtdışına giden liselileri Meclis gündemine taşıyarak araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Emre, LGS’de tüm soruları doğru yanıtlayıp, 500 tam puan alan yüzde 1’lik dilimdeki öğrencilerin eğitim aldığı İstanbul Erkek’in yanı sıra Galatasaray, Alman Lisesi gibi asırlık okulları kazanan öğrencilerin, ‘işsizlik korkusu’ ve ‘niteliksiz üniversiteler’ gerekçesiyle eğitimlerini yurt dışında sürdürmeyi tercih ettiğini açıkladı.

ALMANYA VE ABD FAVORİ ÜLKELER

Emre’nin verdiği rakamlara göre; İstanbul Erkek Lisesi’nden 2019 mezunlarının yüzde 52.6’sı,  Alman Lisesi’nden yüzde 94.7’si, Galatasaray Lisesi’nden yüzde 32.6’sı yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa’ya gitti.

Birgün’de yer alan habere göre LGS sonuçlarında yüzde 1’lik dilimde bulunan İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından 145’i tercih yaptı. Bunlardan 77’si üniversiteyi okumak için yurt dışını tercih etti. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Almanya’yı tercih ederken Avusturya, İsviçre ve ABD de listede kendine yer buldu. Bu sayılara göre tercih yapanların yüzde 53,1’i yurtdışına gitti. Geçen yıl bu oran yüzde 52’ydi.

HER YIL 50 BİN ÖĞRENCİ

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre Türkiye’den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor. TÜİK verilerine göre ise 2019 yılında Türkiye’den yurtdışına 330 bin 289 kişi göç etti. Göç edenlerin toplam yüzde 37,1’i yükseköğretim çağı olan 20-34 yaş arasında.

BEYİN GÖÇÜ LİSENİN DE ALTINA DÜŞÜYOR

Öte yandan liseyi yurtdışında okuyanlar da artıyor. Bu konuda çalışmalar yapan ISEWorld Genel Müdürü Gökyar Karşit’in 2020 Şubat ayında verdiği bilgilere göre lise okumak için gidenlerin sayısı yüzde 150 oranında arttı. Karşit bu durumda fen ve Anadolu liselerindeki kontenjanların düşük olmasının etkili olduğunu aktardı.

Bununla birlikte British Council’in Türkiye’deki 81 ilde 22-25 yaş arasındaki 4 bin 816 üniversite öğrencisi denek üzerinde yaptığı araştırmadan dikkat çeken sonuçlar çıktı. 2019’daki araştırma, Türkiye’de her 100 gençten 95’inin lisans ve lisansüstü eğitimlerini yurt dışındaki üniversitelerde yapmak istediklerini gösteriyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder