13 Mayıs 2021 Perşembe

Biden Netanyahu’ya desteğini iletirken, İsrail Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarına başladı

ABD Başkanı Biden, telefonda görüştüğü Benyamin Netanyahu’ya “İsrail’in meşru müdafaa hakkı var” diyerek ülkesinin desteğini ifade etti. Biden, “Gerilim çok geçmeden bitecek beklentisindeyim” derken İsrail ordusu Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarına başladığını açıkladı.

BOLD – ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Filistinliler arasında tırmanan gerilimi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla telefonda görüştü. “İsrail’in meşru müdafaa hakkı var” diyerek Tel Aviv yönetimine desteğini açıklayan Biden,  “Gerilim çok geçmeden bitecek beklentisindeyim” dedi.

Bölgedeki savaşta can kayıpları artmaya devam ederken İsrail ordusu da Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarına başladığını açıkladı.

BİDEN: İSRAİL’İN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI VAR

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Filistinliler arasında tırmanan gerilimi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla telefonda görüştü. Görüşme sonrası Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte iyimser bir tonda konuşan Biden, “Beklentim ve umudum bunun er ya da geç sona ermesi, ancak kendi topraklarına binlerce roket düşerken, İsrail’in meşru müdafaa hakkı var” dedi.

Beyaz Saray’ın gerilimin azaltılması için bölge ülkelerinden Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de temasta olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı İsrail-Filistin İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Hady Amr da Filistin ve İsraillilerle görüşmek üzere bölgeye gönderildi.

MAHMUD ABBAS’TAN ABD VE İSRAİL’E SERT SÖZLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin lideri Mahmud Abbas ile bir telefon konuşması yaptı.Bu görüşmede Blinken’ın roket saldırılarının sonlanması gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Ancak Mahmud Abbas, kameralar önünde yaptığı son konuşmada, “Amerika ve İsrail’e sesleniyorum. Bıktık artık, bırakın bizi. Bizden uzak olun” dedi.

Abbas sözlerinin devamında, “Ülkemizi asla terk etmeyeceğiz, işgale yarın değil bugün son verin” dedi.

İSRAİL ORDUSU, GAZZE’YE KARA HAREKATINA HAZIRLANIYOR

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’ye yönelik kara harekatı hazırlıklarına başladıklarını ve bu kapsamda Gazze sınırına kara birlikleri gönderilmeye başlandığını açıkladı.

İsrail’in birden fazla senaryoya hazırlandığını belirten Conricus, Gazze’ye yönelik saldırıların da devam edeceğini söyledi.

Hamas lideri İsmail Haniye ise, İsrail’in gerilimi tırmandırmak istemesi durumunda kendilerinin de hazır olduğunu duyurdu.

GAZZE’DE CAN KAYBI 69’A ULAŞTI

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 11 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı 83’e ulaştı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail saldırılarında 11 kişinin daha şehit olduğu aktarıldı. Buna göre Gazze Şeridi’nde 10 Mayıs’tan bu yana şehit olanların sayısı 83’e yükseldi.

Bakanlığın açıklamasında saldırılarda yaşamını yitirenlerin 17’sinin çocuk, 7’sinin de kadın olduğu, yaralı sayısının da 487’ye ulaştığı ifade edildi.

GAZZE’DEN İSRAİL’E 1500 ROKET FIRLATILDI

Perşembe gününün ilk saatlerinde yapılan açıklamada, Hamas’ın son 3 günde 1500’den fazla roket attığı kaydedildi.

Hamas tarafından bugün sabah yapılan roketli saldırıda İsrail’in Petah Tikva kentinde bir apartman vuruldu.

Gazze’den İsrail’e düzenlenen roket saldırılarında, aralarında 6 yaşında bir çocuğun da olduğu en az 7 İsraillinin öldüğünü bildiriliyor.

TEL AVİV’E GİDEN UÇAKLAR BAŞKA HAVALİMANLARINA YÖNLENDİRİLDİ

Gazze’den atılan roketler sebebiyle İsrail’in Tel Aviv kentinde yer alan Uluslararası Ben Gurion Havalimanı’na giden yolcu uçaklarının inişine izin verilmedi.

Söz konusu yolcu uçakları iniş için güneydeki Ramon Havalimanına yönlendirildi.

ABD’li büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines, Tel Aviv’e uçuşlarını iptal etme kararı aldıklarını açıklamışlardı.

İsrail, Gazze Şeridi’nden Tel Aviv ve çevresine roket atışları sonrasında Ben Gurion Havalimanı’ndaki tüm sivil uçuşları pazartesi akşam saatlerinde de kısa süreliğine askıya almıştı.

O saatlerde Ben Gurion Havalimanı’na inişine izin verilmeyen uçaklar Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Larnaka Havalimanı’na yönlendirilmişti.

KUDÜS VE BATI ŞERİA’DA OLAYLAR GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Bu arada İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın birçok yerinde Filistinlilere gerçek ve plastik mermilerle müdahale ederek onlarca kişiyi yaraladı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın Nablus, Kalkiliya, El-Halil, Beytullahim ve Eriha kentlerinde Filistinlilere gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

Açıklamada, İsrail askerlerinin 23’ü gerçek mermi, 8’i de plastik mermiyle olmak üzere 33 Filistinliyi yaraladığı kaydedildi.

NABLUS’DA İSRAİL ASKERLERİ BİR FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İsrail askerleri ayrıca Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarında İsrail askerlerine silahlı saldırı girişiminde bulunduğu gerekçesiyle bir Filistinliyi açtıkları ateşle öldürdü.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarındaki Samaria Bölge Tugayı’nın bulunduğu bölgede silahla ateş edildiği belirtildi. Açıklamada, olay yerinde iki yaralı olduğu ve ‘saldırıyı düzenleyen teröristin etkisiz hale getirildiği’ ifade edildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, bir Filistinlinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus İsrail askerine ateş açtığı, saldırıda iki askerin yaralandığı, eylemi gerçekleştiren Filistinlinin ise öldürüldüğü belirtildi.

İsrail’de iç savaş uyarısı: Yahudiler ile Araplar arasında etnik gerilim arttı

Biden Netanyahu’ya desteğini iletirken, İsrail Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarına başladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder